sobota, 15 listopada 2014

śniadanie w stylu angielskim (english breakfast)


Przychodzi nam czasem ochota na konkretne śniadanie, które często kojarzy nam się z tym typowym, angielskim, ale nigdy nie mamy czasu na jego przygotowanie. W końcu zebraliśmy się w sobie i przygotowaliśmy i fasolkę i jajko i podsmażony boczek...

Składniki: (2 śniadania)
  • 2 jajka
  • 1 puszka białej fasoli, odsączona
  • 1 puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 150 g pieczarek
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • klika plastrów boczku
  • natka pietruszki
Do rondelka wlejcie pomidory, podsmażcie, dodajcie fasolkę, sól, pieprz, sos Worcester, wymieszajcie i gotujcie na średnim ogniu ok. 15 minut.
Rozgrzejcie piec do 190'C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóżcie umyte i osuszone pomidorki i pieczarki, skropcie porządnie oliwą, posólcie i popieprzcie. Pieczcie ok. 15-20 minut. Na rozgrzaną patelnię wrzućcie boczek, usmażcie na chrupko. Na tej samej patelni, na wytopionym z boczku tłuszczu, usmażcie jajka. Wyłóżcie na talerz fasolę z pomidorami, usmażony boczek, upieczone pieczarki z pomidorkami oraz jajko, posypcie wszystko pietruszką. Smacznego!


2 komentarze: