wtorek, 9 grudnia 2014

czekoladowe praliny z oreo


Proste i szybkie w przygotowaniu małe świąteczne słodkości.

Składniki (ok. 20-25 szt.)

  • 18 szt. ciasteczek oreo
  • 200 g białej czekolady
  • 115 g śmietankowego serka do smarowania (typ Philadelphia)
  • posypka 

Ciasteczka wrzućcie do malaksera i zmiksujcie. Dodajcie ser, ponownie zmiksujcie. Z powstałej masy utwórzcie kulki wielkości orzecha włoskiego i wstawcie do lodówki na kilka godzin, bądź do zamrażarki na 30 minut. Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą się wodą ustawcie miskę z czekoladą, miska nie może dotykać wody). Każdą kulkę za pomocą dwóch widelców, bądź łyżeczek obtoczcie delikatnie w czekoladzie, posypcie posypką, wyłóżcie na talerz i odstawcie do lodówki, aż czekolada dobrze zwiąże. Smacznego!


6 komentarzy: