Idealne danie na świąteczny, zimowy obiad.
Zacznijcie od przygotowania marynaty. Pierś należy zamarynować dzień przed podaniem.
Składniki:
- pierś z indyka, ok. 2 kg
- 1600 ml wody
- 220 ml białego wina
- 220 ml soku z pomarańczy
- 1/2 szklanki soli
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki posiekanego imbiru
- łyżka ziaren pieprzu
- 4 liście laurowe
- 4 gałązki tymianku
W dużej misce wymieszajcie wszystkie składniki. Zanurzcie pierś w marynacie i odstawcie na noc do lodówki.
Nazajutrz wyjmijcie indyka z marynaty, osuszcie ręcznikiem papierowym i przygotujcie zioła i przyprawy do natarcia indyka.
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka papryki
- łyżeczka soli
- łyżeczka suszonego czosnku
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka suszonej cebuli
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki utartych goździków
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
Przełóżcie indyka do brytfanny i pieczcie przez godzinę w temperaturze 190 stopni.
W międzyczasie przygotujcie glazurę z żurawiny.
- 350 g mrożonej lub świeżej żurawiny
- 1/4 szklanki posiekanego imbiru
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy
- szklanka wody
- 1/4 szklanki likieru pomarańczowego
Odcedźcie glazurę na drobnym sicie. Wsmarujcie ją w upieczonego indyka.
Odcedzoną żurawinę podajcie jako sos. Pierś przełóżcie na półmisek i ozdóbcie gałązkami tymianku.
Smacznego!
Hej, a co jesli nie mam swiezej zurawiny? Moze byc suszona? Jesli tak to w jakiej ilosci? Bede wdzieczna za rade :)
OdpowiedzUsuńOdradzamy używanie suszonej, najlepsza jest świeża, oczywiście ta mrożona się świetnie nada! Pozdrawiamy! :)
UsuńCzy indyk moze pozostać dłużej w marynacie, na przykład dobę?
OdpowiedzUsuńTak, spokojnie :) Smacznego! Też go robimy ;)
UsuńRozumiem,że indyka pieczemy tylko godzinę ? A po posmarowaniu glazurą już więcej nie dopiekamy? Czy godzina na 2 kg mięsa to nie jest zbyt krótko ?
OdpowiedzUsuńTak, pieczemy godzinę w 190'C, to nie za krótko :) Gorącą pierś smarujemy sosem i podajemy. Smacznego!
Usuńniestety, u nas godzina nie wystarczyła :(
OdpowiedzUsuńWszystko niestety zależy od piekarnika...w czasie pieczenia mięs zawsze najlepiej jest wspomagać się termometrem do mierzenia temperatury potraw, w przypadku piersi indyka ta powinna wynosić ok. 74'C. Pozdrawiamy!
Usuń