środa, 17 grudnia 2014

pieczona pierś z indyka z sosem żurawinowym


Idealne danie na świąteczny, zimowy obiad.

Zacznijcie od przygotowania marynaty. Pierś należy zamarynować dzień przed podaniem. 

Składniki:
  • pierś z indyka, ok. 2 kg
  • 1600 ml wody
  • 220 ml białego wina
  • 220 ml soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki posiekanego imbiru
  • łyżka ziaren pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 4 gałązki tymianku

W dużej misce wymieszajcie wszystkie składniki. Zanurzcie pierś w marynacie i odstawcie na noc do lodówki. 

Nazajutrz wyjmijcie indyka z marynaty, osuszcie ręcznikiem papierowym i  przygotujcie zioła i przyprawy do natarcia indyka.
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka papryki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki utartych goździków
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
 Wszystkie składniki wymieszajcie ze sobą i wetrzyjcie dobrze w mięso. 
Przełóżcie indyka do brytfanny i pieczcie przez godzinę w temperaturze 190 stopni. 

W międzyczasie przygotujcie glazurę z żurawiny.
  • 350 g mrożonej lub świeżej żurawiny
  • 1/4 szklanki posiekanego imbiru
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • szklanka wody
  • 1/4 szklanki likieru pomarańczowego
W rondelku wymieszajcie wszystkie składniki. Zagotujcie na średnim ogniu. Dobrze zamieszajcie, zmniejszcie ogień i gotujcie jeszcze przez ok. 10 minut.
Odcedźcie glazurę na drobnym sicie.  Wsmarujcie ją w upieczonego indyka. 
Odcedzoną żurawinę podajcie jako sos. Pierś przełóżcie na półmisek i ozdóbcie gałązkami tymianku. 
Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Hej, a co jesli nie mam swiezej zurawiny? Moze byc suszona? Jesli tak to w jakiej ilosci? Bede wdzieczna za rade :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odradzamy używanie suszonej, najlepsza jest świeża, oczywiście ta mrożona się świetnie nada! Pozdrawiamy! :)

      Usuń
  2. Czy indyk moze pozostać dłużej w marynacie, na przykład dobę?

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozumiem,że indyka pieczemy tylko godzinę ? A po posmarowaniu glazurą już więcej nie dopiekamy? Czy godzina na 2 kg mięsa to nie jest zbyt krótko ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pieczemy godzinę w 190'C, to nie za krótko :) Gorącą pierś smarujemy sosem i podajemy. Smacznego!

      Usuń
  4. niestety, u nas godzina nie wystarczyła :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko niestety zależy od piekarnika...w czasie pieczenia mięs zawsze najlepiej jest wspomagać się termometrem do mierzenia temperatury potraw, w przypadku piersi indyka ta powinna wynosić ok. 74'C. Pozdrawiamy!

      Usuń