środa, 3 grudnia 2014

zapiekanka ziemniaczana z boczkiem


Dla wszystkich fanów ziemniaków, kartofli, pyr czy też gruli, danie obowiązkowe! Dorzuciliśmy usmażony na chrupko boczek, cheddar, kleks kwaśnej śmietany i szczypior...niebo w gębie!

Składniki:
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 6 plastrów bekonu
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki startego sera typu cheddar
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • pęczek szczypiorku, posiekanego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz
Rozgrzejcie piec do 200'C, obierzcie ziemniaki i pokrójcie w plastry, ok. 1/2 cm. Posiekajcie cebulę. Na rozgrzanej patelni usmażcie na chrupko boczek, wyjmijcie na ręcznik papierowy a następnie pokrójcie w 1 cm kawałki. Zostawcie patelnię z tłuszczem na ogniu, dodajcie do niego mąkę, wymieszajcie i poczekajcie aż mąka lekko zbrązowieje. Powoli, cały czas mieszając dodajcie mleko. Gotujcie na małym ogniu jeszcze 5-7 minut, cały czas mieszając, żeby się sos nie przypalił. Dodajcie 1 szklankę startego sera, wymieszajcie, aż się rozpuści.
W naczyniu żaroodpornym ułóżcie warstwę ziemniaków, posiekanej cebuli i boczku, posólcie i popierzcie, dajcie szczyptę tymianku, kontynuujcie tak z następnymi warstwami, aż ułożycie wszystkie  ziemniaki. Zalejcie wszystko sosem. Posypcie pozostałym serem. Wstawcie do piekarnika na 45 minut do 1 godziny, aż ser się zapiecze a ziemniaki upieką. Podawajcie z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Nawet nie wiem jak trafiłam na Eintopf, ale bardzo szczery ukłon za ten przepis. Mój mężuś wzdycha nad połączeniem smaków, konsystencji i... ach ta cebulka! Jest dosłownie zachwycony - zapiekanka na stałe trafiła do naszego menu :)

    D Z I Ę K U J E M Y!!! Eli&Luke

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam miło! Dziękujemy i cieszymy się, że trafiliśmy w Wasze gusta kulinarne! :) Pozdrawiamy serdecznie!

      Usuń