Dla wszystkich fanów ziemniaków, kartofli, pyr czy też gruli, danie obowiązkowe! Dorzuciliśmy usmażony na chrupko boczek, cheddar, kleks kwaśnej śmietany i szczypior...niebo w gębie!
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 6 plastrów bekonu
- 2-3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki startego sera typu cheddar
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- pęczek szczypiorku, posiekanego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
W naczyniu żaroodpornym ułóżcie warstwę ziemniaków, posiekanej cebuli i boczku, posólcie i popierzcie, dajcie szczyptę tymianku, kontynuujcie tak z następnymi warstwami, aż ułożycie wszystkie ziemniaki. Zalejcie wszystko sosem. Posypcie pozostałym serem. Wstawcie do piekarnika na 45 minut do 1 godziny, aż ser się zapiecze a ziemniaki upieką. Podawajcie z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Nawet nie wiem jak trafiłam na Eintopf, ale bardzo szczery ukłon za ten przepis. Mój mężuś wzdycha nad połączeniem smaków, konsystencji i... ach ta cebulka! Jest dosłownie zachwycony - zapiekanka na stałe trafiła do naszego menu :)
OdpowiedzUsuńD Z I Ę K U J E M Y!!! Eli&Luke
Bardzo nam miło! Dziękujemy i cieszymy się, że trafiliśmy w Wasze gusta kulinarne! :) Pozdrawiamy serdecznie!
Usuń