poniedziałek, 15 grudnia 2014

zupa grzybowa z koniakiem


Przepyszna, kremowa zupa grzybowa doskonała na wigilijną kolację.

Składniki:
  • 1250 ml wywaru z kurczaka (jeśli lubicie rzadszą, użyjcie 1400 ml)
  • 60 g suszonych, leśnych grzybów (np. borowiki, podgrzybki)
  • 4 łyżki masła
  • 2-3 posiekane szalotki
  • 600 g posiekanych pieczarek
  • 1/4 szklanki koniaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml tłustej śmietany (30%)
  • sól, świeżo mielony, czarny pieprz
  • gałązki rozmarynu i oliwa do przybrania
W małym rondelku rozgrzejcie 400 ml wywaru. Zdejmijcie z ognia, wrzućcie leśne grzyby i odstawcie na 20 minut. Grzyby wyjmijcie z rondelka łyżką cedzakową i niedbale posiekajcie. Następnie zawińcie w gazę i odsączcie.
W garnku rozgrzejcie masło. Wrzućcie szalotki, smażcie do miękkości ok. 5 minut. Dodajcie odsączone grzyby i pieczarki. Smażcie przez ok. 7-9 minut. Dodajcie koniak, poczekajcie jak odparuje ok. 2 minuty. Dodajcie mąkę i dobrze wymieszajcie. Wlejcie pozostały wywar z kurczaka oraz wywar, w którym moczyły się grzyby. Zmniejszcie ogień i gotujcie przez 30 minut
Następnie zmiksujcie zupę na gładki krem. Dodajcie śmietanę, przyprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie. Podawajcie w podgrzanych miseczkach z rozmarynem i oliwą.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Ciekawy ten dodatek koniaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam grzybową ale na wigilięto chyba jednak bez kurczkowego wywaru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać warzywny ;) Myślę jednak, że jest sporo ludzi, którym ten mięsny wywar nie będzie przeszkadzać, nawet w Wigilię ;) Pozdrawiam!

      Usuń