Przepyszna, kremowa zupa grzybowa doskonała na wigilijną kolację.
Składniki:
- 1250 ml wywaru z kurczaka (jeśli lubicie rzadszą, użyjcie 1400 ml)
- 60 g suszonych, leśnych grzybów (np. borowiki, podgrzybki)
- 4 łyżki masła
- 2-3 posiekane szalotki
- 600 g posiekanych pieczarek
- 1/4 szklanki koniaku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml tłustej śmietany (30%)
- sól, świeżo mielony, czarny pieprz
- gałązki rozmarynu i oliwa do przybrania
W garnku rozgrzejcie masło. Wrzućcie szalotki, smażcie do miękkości ok. 5 minut. Dodajcie odsączone grzyby i pieczarki. Smażcie przez ok. 7-9 minut. Dodajcie koniak, poczekajcie jak odparuje ok. 2 minuty. Dodajcie mąkę i dobrze wymieszajcie. Wlejcie pozostały wywar z kurczaka oraz wywar, w którym moczyły się grzyby. Zmniejszcie ogień i gotujcie przez 30 minut.
Następnie zmiksujcie zupę na gładki krem. Dodajcie śmietanę, przyprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie. Podawajcie w podgrzanych miseczkach z rozmarynem i oliwą.
Smacznego!
Ciekawy ten dodatek koniaku.
OdpowiedzUsuńDobrze jej robi, gwarantujemy :) Pozdrawiamy!
Usuńuwielbiam grzybową ale na wigilięto chyba jednak bez kurczkowego wywaru :)
OdpowiedzUsuńNic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać warzywny ;) Myślę jednak, że jest sporo ludzi, którym ten mięsny wywar nie będzie przeszkadzać, nawet w Wigilię ;) Pozdrawiam!
Usuń