wtorek, 20 stycznia 2015

kimchi


Postanowiliśmy zrobić swoje pierwsze kimchi. Kiszoną, pikantną, zdrową kapustę, która jest świetnym dodatkiem do makaronów, ryżu, jest też bazą do pysznych zup. Wspieraliśmy się przepisem Joe Yonan z książki: "Eat Your Vegetables Cookbook". Przedstawił tu prosty przepis na domowe kimchi, którym się z Wami podzielimy.

Składniki:
  • 1 główka kapusty pekińskiej, posiekana na 2-3 cm kawałki
  • 1 łyżka soli
  • 1/4 szklanki płatków chili
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru, drobno posiekany
  • 2-4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki sosu rybnego (opcjonalnie)

W dużej misce wymieszajcie ze sobą kapustę z solą, odstawcie na ok. 60-90 minut, żeby puściła soki.
Odcedźcie kapustę, odciskając sok, nie płuczcie! W malakserze zmiksujcie ze sobą na gładką masę: chili, czosnek, imbir, wodę, sos ostrygowy i rybny. Przygotowanym sosem zalejcie kapustę, dobrze wymieszajcie. Przykryjcie miskę i zostawcie w temperaturze pokojowej przez noc. Przełóżcie kapustę do szczelnego pojemnika i włóżcie do lodówki. Kimchi będzie dobre do spożycia po kliku dniach, a najlepiej, jak pisze autor, będzie smakowało po miesiącu! Smacznego!



3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! !
    przyciągnęła mnie nazwa :) nigdy nie przyrządzałam, ale muszę spróbować! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wreszcie prawdziwe kimchi z goczuguaru i sosem ostrygowym...wreszcie bez tych wszystkich marchewek i rzodkiewek i szczypiorków

    OdpowiedzUsuń