środa, 14 stycznia 2015

konfitura z czerwonej cebuli z tymiankiem


Świetna do różnego rodzaju serów, burgerów, kanapek. Swoją słodyczą przełamie smaki słone, wytrawne.

Składniki:
  • 1/2 kg czerwonej cebuli, obranej, pokrojonej w pióra
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki octu winnego, czerwonego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz

Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę i smażcie kilka minut, uważając, żeby nie zbrązowiała. Dodajcie, cukier, wymieszajcie aż się rozpuści. Zalejcie wszystko winem, dodajcie liść laurowy, tymianek, płatki chili i ocet winny. Gotujcie bez przykrycia na średnim ogniu około 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyjmijcie liść laurowy, doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie od razu, lub przełóżcie do wysterylizowanych słoiczków. Konfitura będzie do spożycia w przeciągu 2 tygodni. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Świetna konfitura, ja dodaję jeszcze pod koniec smażenia trochę miodu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, to musi być coś obłędnie pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! Zabieramy się za następną, ten słoiczek szybko został pochłonięty ;) Pozdrawiamy!

      Usuń
  3. może głupie pytanie, czy cukier może być brązowy?

    OdpowiedzUsuń