konfitura z czerwonej cebuli z tymiankiem
Świetna do różnego rodzaju serów, burgerów, kanapek. Swoją słodyczą przełamie smaki słone, wytrawne.
Składniki:
- 1/2 kg czerwonej cebuli, obranej, pokrojonej w pióra
- 2 łyżki oliwy
- 1 1/3 szklanki czerwonego wina
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki octu winnego, czerwonego
- 1/2 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę i smażcie kilka minut, uważając, żeby nie zbrązowiała. Dodajcie, cukier, wymieszajcie aż się rozpuści. Zalejcie wszystko winem, dodajcie liść laurowy, tymianek, płatki chili i ocet winny. Gotujcie bez przykrycia na średnim ogniu około 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyjmijcie liść laurowy, doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie od razu, lub przełóżcie do wysterylizowanych słoiczków. Konfitura będzie do spożycia w przeciągu 2 tygodni. Smacznego!
Świetna konfitura, ja dodaję jeszcze pod koniec smażenia trochę miodu:)
OdpowiedzUsuńMniam! :) Pozdrawiamy!
UsuńMmm, to musi być coś obłędnie pysznego :)
OdpowiedzUsuńOj tak! Zabieramy się za następną, ten słoiczek szybko został pochłonięty ;) Pozdrawiamy!
Usuńmoże głupie pytanie, czy cukier może być brązowy?
OdpowiedzUsuńTo nie jest głupie pytanie :) Można.
Usuń