Czy Wasz organizm cierpi na braki witaminy K, C, wapnia czy żelaza? Wprowadźcie do swojej diety jarmuż, pomoże Wam pozbyć się tego problemu.
Poniżej przepis na pesto z jego udziałem, jest świetne do makaronów czy też na bruschettę.
Składniki:
- 300 g liści jarmużu
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 szklanki uprażonych migdałów
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 4-5 łyżek oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól, pieprz
Jarmuż zalejcie wrzątkiem na 3 minuty. Odcedźcie, zalejcie lodowatą wodą i ponowie odcedźcie. Zmiksujcie w malakserze jarmuż, dodajcie następnie pozostałe składniki, zmiksujcie, dolewając powoli oliwę. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
świetne pesto, do tego jakiś nietypowy makaron i danie gotowe!
OdpowiedzUsuńDokładnie! :) Pozdrawiamy!
UsuńJarmuż surowy? Nie blanszuję go i nic innego z nim nie robię? :)
OdpowiedzUsuńSłuszna uwaga. Dzięki i przepraszamy. Zapomnieliśmy dopisać. Już poprawione :)
Usuń