czwartek, 8 stycznia 2015

pesto z jarmużu


Czy Wasz organizm cierpi na braki witaminy K, C, wapnia czy żelaza? Wprowadźcie do swojej diety jarmuż, pomoże Wam pozbyć się tego problemu.
Poniżej przepis na pesto z jego udziałem, jest świetne do makaronów czy też na bruschettę.

Składniki:
  • 300 g liści jarmużu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki uprażonych migdałów
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz

Jarmuż zalejcie wrzątkiem na 3 minuty. Odcedźcie, zalejcie lodowatą wodą i ponowie odcedźcie. Zmiksujcie w malakserze jarmuż, dodajcie następnie pozostałe składniki, zmiksujcie, dolewając powoli oliwę. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Smacznego!



4 komentarze:

  1. świetne pesto, do tego jakiś nietypowy makaron i danie gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jarmuż surowy? Nie blanszuję go i nic innego z nim nie robię? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga. Dzięki i przepraszamy. Zapomnieliśmy dopisać. Już poprawione :)

      Usuń