Zimą, wśród warzyw królują te korzeniowe, naszym ulubionym jest niezaprzeczalnie burak. Tym razem postanowiliśmy wrzucić go na tartę.
Składniki masy orzechowej:
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca, wcześniej moczonych przez godzinę
- 5 łyżek wody (z moczenia orzechów)
- łyżka soku z cytryny
- łyżka rozmarynu (najlepiej świeżego)
- sól, pieprz do smaku
- 3 średnie buraki, posiekane na cienkie plastry
- 80 ml octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 arkusze ciasta filo
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 60 ml roztopionego masła
Wszystkie składniki masy wrzućcie do miksera i dobrze zmiksujcie.
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Rozłóżcie na niej buraki. Skropcie oliwą, octem balsamicznym i olejem kokosowym. Wymieszajcie. Pieczcie 10-15 minut. W połowie pieczenie przewróćcie buraki na drugą stronę. Do rondelka zlejcie pozostały po pieczeniu ocet z oliwą i olejem. Odstawcie na później.
Naczynie/blachę do tarty nasmarujcie oliwą. Arkusz ciasta posmarujcie roztopionym masłem i przełóżcie na blachę, masłem do góry. Powtórzcie z pozostałymi arkuszami. Układajcie naprzemiennie, tak żeby zakryć brzegi blachy.
Masę orzechową rozsmarujcie na spodzie tarty. Na masie rozłóżcie buraki. Ciasto filo zwińcie na brzegach naczynia do pieczenia. Pieczcie 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Do rondelka z octem dodajcie jeszcze dwie łyżki octu balsamicznego. Gotujcie przez chwilę, aż powstanie syrop. Odstawcie.
Gotową tartę polejcie syropem balsamicznym.
Smacznego!
Mmm, bardzo aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńTak, była pyszna! Chyba niebawem znów ją sobie zrobimy ;) Pozdrawiamy!
UsuńNigdy nie przyrządzałem tarty z burakami :) na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy i pozdrawiamy! :)
Usuńzapraszam do wzięcia udziału w mojej akcji kulinarnej "burakowe LOVE" na Targach smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Tarta z burakami to dla mnie kompletna nowość - będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Polecamy! :)
Usuń