śledzie z grzybami, orzechami i tymiankiem
Nasz ulubiony deser :) Tym razem w nieco innej odsłonie, w połączeniu z tymiankiem i oliwą, która według nas, znacznie lepiej robi śledziom niż olej.
Składniki:
- 500 g śledzi, najlepiej matiasów, (jeśli w oleju, trzeba je namoczyć)
- 30 g suszonych grzybów, podgrzybków bądź borowików
- 2 średnie cebule, posiekane, nie za drobno
- garść orzechów włoskich, posiekanych na ćwiartki
- ok. 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1 łyżka rodzynków
- 1 łyżka sosu sojowego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz
Śledzie namoczcie w wodzie, przez kilka godzin, odlejcie i pokrójcie w trójkąty wielkości jednego kęsa. Grzyby namoczcie, odcedźcie. Zalejcie wodą i gotujcie do miękkości, a następnie po ostygnięciu pokrójcie w cienkie paski. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oliwy, wrzućcie cebulę, podsmażcie aż się zeszkli, dodajcie grzyby i orzechy. Podsmażcie 2-3 minuty, dodajcie rodzynki a następnie sos sojowy, doprawcie wszystko solą i pieprzem. Odstawcie do wystygnięcia. Śledzie układajcie w słoiku na zmianę z grzybami, dodając na każdej warstwie po 1-2 gałązki tymianku, zacznijcie od śledzi. Zalejcie wszystko oliwą. Wstawcie do lodówki w najcieplejsze miejsce. Śledzie będą gotowe do spożycia na dzień następny, najlepiej jednak będą smakowały na 2-3 dzień. Smacznego!
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńjak wiadomo, śledzie lubią trochę kwasu. Niektórzy zamiast orzechów dorzucają trochę przecieru pomidorowego, ja zrobiłam tak, jak w przepisie, ale nie wiem, może ciut, ciut cytryny dać?
Nie, żadnej cytryny :)
UsuńDzień dobry. Problem jest ze świeżym tymiankiem, można dodać suszonego?
UsuńPozdrawiam ciepło.
Najlepiej jak uda znaleźć się świeży, ale można też spróbować z suszonym.
UsuńCzym można zastąpić rodzynki? A może po prostu je pominąć?
OdpowiedzUsuńJeśli nie masz lub nie lubisz to możesz pominąć. Nadają słodkiego smaku, ale nie każdy lubi rodzynki :)
UsuńDziękuję! Może dorzucę z jedną suszoną śliwkę bądź morelę ;)
UsuńBrzmi dobrze, zwłaszcza ta morela :) Smacznego i wszystkiego dobrego!
UsuńCzy można użyć zamiast grzybów suszonych grzybów świeżych lub mrożonych?
OdpowiedzUsuń