piątek, 6 marca 2015

cytrusowa zupa z owocami morza


Wracamy do naszej księgi z zupami na 365 dni. Ten przepis zaciekawił nas z dwóch powodów, pojawienia się tu soku z pomarańczy i limonki oraz kminku, który wydał nam się "egzotycznym" dodatkiem do tego typu zupy. Okazało się, że jego pojawienie się jest bardzo właściwe i na miejscu :)

Składniki:
  • 500 g filetów z białej ryby (dorsz, flądra)
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 litr bulionu rybnego, bądź warzywnego (dodajcie do niego sos rybny do smaku)
  • 250 g owoców morza jakie lubicie (zakupiliśmy mieszankę małży, kalmarów, ośmiornicy i krewetek)
  • 80 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • natka pietruszki bądź mięta, do przybrania
Pokrójcie rybę w kawałki wielkości kęsa, posólcie, odstawcie do lodówki. 
Oliwę rozgrzejcie w dużym rondlu, dodajcie cebulę, smażcie aż się zeszkli, następnie dodajcie czosnek, kminek i paprykę, zmniejszcie ogień i smażcie przez ok. 5 minut. Całość zalejcie bulionem, zwiększcie ogień i doprowadźcie do wrzenia. Zmniejszcie ogień i duście zupę przez 15 minut. Do zupy dodajcie kawałki ryby i owoce morza, gotujcie przez ok. 7-10 minut. Dodajcie do zupy sok z pomarańczy i limonki, doprawcie solą i pieprzem. Udekorujcie pietruszką bądź miętą. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Taka zupa na pewno by się u nas sprawdziła, bo oboje z Mężem przepadamy za owocami morza.

    OdpowiedzUsuń