poniedziałek, 30 marca 2015

jaja chińskie


Kolejny sposób na świąteczne jaja, nie dość, że wyglądają oryginalnie, to smakują bombowo!

Składniki:
  • 6 jajek
  • 4 łyżki sosu sojowego, ciemnego
  • 2 łyżeczki soli, 1 do gotowania jajek, 1 do sosu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 torebki czarnej herbaty
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 3 paski skórki z pomarańczy, mandarynki
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

Włóżcie jajka do garnka, zalejcie je wodą, 3 cm ponad jajkami. Dodajcie 1 łyżeczkę soli, gotujcie ok. 2 minuty. Wyjmijcie jajka, zalejcie je zimną wodą, odczekajcie 3 minuty. Do gorącej wody po jajkach, dodajcie resztę składników, odstawcie. Obtłuczcie jajka tylną stroną łyżeczki. Włóżcie je do sosu, zagotujcie, następnie zmniejszcie ogień do małego i gotujcie ok. 3 godziny. Ostudźcie, włóżcie do lodówki na całą noc, podawajcie na dzień następny. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz