Kolejny sposób na świąteczne jaja, nie dość, że wyglądają oryginalnie, to smakują bombowo!
Składniki:
- 6 jajek
- 4 łyżki sosu sojowego, ciemnego
- 2 łyżeczki soli, 1 do gotowania jajek, 1 do sosu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 torebki czarnej herbaty
- 4 gwiazdki anyżu
- 1 laska cynamonu
- 3 paski skórki z pomarańczy, mandarynki
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
Włóżcie jajka do garnka, zalejcie je wodą, 3 cm ponad jajkami. Dodajcie 1 łyżeczkę soli, gotujcie ok. 2 minuty. Wyjmijcie jajka, zalejcie je zimną wodą, odczekajcie 3 minuty. Do gorącej wody po jajkach, dodajcie resztę składników, odstawcie. Obtłuczcie jajka tylną stroną łyżeczki. Włóżcie je do sosu, zagotujcie, następnie zmniejszcie ogień do małego i gotujcie ok. 3 godziny. Ostudźcie, włóżcie do lodówki na całą noc, podawajcie na dzień następny. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz