W sumie można nazwać to danie jednogarnkowym (eintopf). Koniecznie użyjcie do niego udzików z kurczaka, ich mięso jest delikatniejsze, po duszeniu w winie i śmietanie, będzie wprost kremowe.
Składniki:
- 8-10 szt. udzików z kurczaka
- 1/2 szklanki mąki
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 kg pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1-2 ząbki czosnku, posiekane
- 1,5 szklanki białego, wytrawnego wina
- 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 2 płaskie łyżeczki suszonego)
- 1/2 szklanki startego parmezanu (bądź innego twardego sera)
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/2 szklanki tłustej śmietany
W głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzejcie masło z oliwą. Kurczaka posólcie i popieprzcie, obtoczcie w mące i usmażcie do zrumienienia z każdej strony. Wyciągnijcie kurczaka z patelni, odstawcie, a na patelnię wrzućcie pieczarki i czosnek, smażcie, aż pieczarki zmiękną i zbrązowieją. Zalejcie wszystko winem, dodajcie tymianek, a następnie włóżcie usmażonego kurczaka. Duście ok. 20 minut, aż większość wina odparuje. Ponownie wyjmijcie kurczaka. Dodajcie śmietanę, ser, musztardę, sól, pieprz, wymieszajcie wszystko, aż się ser rozpuści. Dodajcie z powrotem kurczaka, posypcie natką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz