maślane bułeczki z mascarpone (scones)
To nasze pierwsze bułeczki. Z pewnością nie ostatnie, już zdążyliśmy się uzależnić :)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 70 g zimnego masła
- 120 ml śmietany 30% lub 36%
- 110 g sera mascarpone (wyjmijcie z lodówki na ok. 30 minut przed przygotowaniem bułeczek)
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do miski wsypcie wszystkie sypkie składniki, dodajcie pokrojone w drobną kostkę masło. Wymieszajcie. Masło rozgniećcie widelcem żeby powstało coś w rodzaju kruszonki. W drugiej misce wymieszajcie śmietanę z serem mascarpone. Masa powinna być gładka, bez gródek. Przelejcie śmietanę do miski z mąką i zagniećcie ciasto. Przełóżcie na lekko obsypaną mąką stolnicę. Z ciasta uformujcie prostokąt wysoki na ok. 2,5 cm. Wytnijcie 6 prostokątnych bułeczek. Przełóżcie na blachę i pieczcie 20 minut. Bułeczki powinny się zarumienić na wierzchu. Wyjmijcie z piekarnika niech chwilę przestygną. Podawajcie ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Scones lubię,ale z mascarpone jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńZachęcamy spróbować! ;)
Usuń