mini frittaty z koperkiem i wędzonym łososiem
Świetne danie na śniadanie :) Szybkie w wykonaniu, sycące.
Składniki (6 szt.):
- 5 jajek
- 100 g wędzonego łososia, posiekanego
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 szalotka, posiekana drobno
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka oliwy, do wysmarowania foremek na muffiny
- sól, pieprz
- garść rukoli do podania
Rozgrzejcie piec do 180'C. W dużej misce wymieszajcie ze sobą jaja, czosnek, szalotkę, mleko, koperek, łososia, sok i skórkę z cytryny. Popieprzcie i posólcie do smaku. Foremki do muffin wysmarujcie oliwą. Napełnijcie je masą. Pieczcie 20-25 minut. Odstawcie do wystygnięcia, frittaty trochę "usiądą", nie przejmujcie się tym, nie ma to wpływu na ich smak :) Podawajcie je na rukoli skropionej oliwą i sokiem z cytryny. Smacznego!
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo, dzięki! :)
Usuń