piątek, 13 marca 2015

risotto z wędzonym łososiem


Zatęskniło nam się za risotto. Podpatrzyliśmy jak to robią specjaliści, Włosi znaczy się :) Przepis z "The silver spoon".

Składniki: (4 porcje)
  • 1,5 L wywaru warzywnego
  • 40 g masła
  • 350 g ryżu do risotto
  • 350 ml białego wytrawnego wina
  • 80 g wędzonego łososia
Na głębokiej patelni rozgrzejcie połowę masła, wsypcie ryż, wymieszajcie, żeby masło pokryło ryż. Dodajcie wino i gotujcie, aż odparuje. Dodajcie porcję wywaru, gotujcie aż ryż wchłonie ją w całości, po czym dodawajcie kolejne porcje, to zajmie Wam ok. 18-20 minut. W międzyczasie posiekajcie drobno połowę łososia, drugą jego część porwijcie niedbale, na większe kęsy. Drobno posiekanego łososia wymieszajcie z pozostałym masłem, rozgniećcie widelcem. Masę maślaną wraz z niedbale porwanym łososiem dodajcie na 2 minuty przed końcem gotowania ryżu. Smacznego!


2 komentarze: