Zupa z grupy sycących, po zjedzeniu talerza, nie będzie miejsca na danie główne :)
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula, posiekana
- sól, pieprz
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 350 ml jasnego piwa
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 i 3/4 szklanki startego sera cheddar
- 1/4 szklanki pokruszonego sera pleśniowego + garść do posypania zupy
- 3-4 ugotowane piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- kilka plastrów wędzonego boczku, podsmażonego na chrupko
- garść szczypiorku
Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, posólcie i popieprzcie, smażcie aż cebula się zeszkli. Dodajcie czosnek, a następnie piwo, zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 15 minut, aż piwo się zredukuje. Dodajcie bulion, wymieszajcie i zmiksujcie blenderem. Gotujcie kolejne 10-15 minut. W oddzielnej misce wymieszajcie ze sobą mąkę z 1/4-1/3 szklanki mleka, tak, aby powstała pasta. Dodajcie ją do zupy, wymieszajcie i dodajcie resztę mleka. Gotujcie ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajcie partiami sery, po każdym dodaniu, wymieszajcie, sprawdzając czy wszystko się rozpuściło. Dodajcie kurczaka, wymieszajcie. Podawajcie zupę udekorowaną serem pleśniowym, chrupiącym boczkiem i szczypiorkiem, możecie skropić ją dodatkową ostrym sosem, jeśli lubicie. Smacznego!
Ja takie zupy właśnie lubię, takie, po których spokojnie mogę poczekać do kolejnego posiłku :)
OdpowiedzUsuńMy także :) Często na takiej zupie po prostu kończymy ;)
Usuńgenialny pomysł z tym piwem! oj, mojemu P. na pewno by posmakowało!
OdpowiedzUsuńZapewne P. będzie uradowany, zapraszamy zatem do gotowania ;) Pozdrawiamy!
Usuńi piwo, i kurczak, i boczek.. mój mąż byłby zachwycony ;)
OdpowiedzUsuńSame dobroci, co? ;) Proszę męża zachwycić w takim razie :) Pozdrawiamy!
Usuń