Niby nic takiego, a już wpisała się na stałe do naszego menu. Przepis z książki: "Smaczne zupy".
Składniki:
klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 125 g szynki prosciutto, drobno pokrojonej
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 60 g bułki tartej
- 1 jajko, rozbełtane
- 2 łyżki natki posiekanej natki pietruszki
- skórka starta z 1 cytryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1,5 L bulionu drobiowego
- 3 dojrzałe pomidory śliwkowe, bez gniazd (mogą być całe pomidory z puszki), pokrojone
- 90 g liści rukoli
- sól, pieprz
- parmezan
Rozgrzejcie piekarnik do 190'C. Mięso mielone połączcie w misce z szynką, czosnkiem, bułką tartą, jajkiem, pietruszką, skórką cytrynową, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu, dobrze wymieszajcie. Z powstałej masy uformujcie klopsiki wielkości orzecha włoskiego i ułóżcie na blaszce wysmarowanej olejem. Pieczcie przez 10-15 minut i odstawcie.
Rozgrzejcie oliwę w dużym rondlu, dodajcie cebulę, a następnie czosnek. Zalejcie bulionem, doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień, dodajcie pomidory, gotujcie na wolnym ogniu ok. 10 minut. Do zupy dodajcie rukolę, klopsiki i mieszajcie przez 1 minutę. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie udekorowaną parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz