poniedziałek, 16 marca 2015

zupa z rukolą i klopsikami z indyka


Niby nic takiego, a już wpisała się na stałe do naszego menu. Przepis z książki: "Smaczne zupy".

Składniki:

klopsiki:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 125 g szynki prosciutto, drobno pokrojonej
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 60 g bułki tartej
  • 1 jajko, rozbełtane
  • 2 łyżki natki posiekanej natki pietruszki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sól, pieprz

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1,5 L bulionu drobiowego
  • 3 dojrzałe pomidory śliwkowe, bez gniazd (mogą być całe pomidory z puszki), pokrojone
  • 90 g liści rukoli
  • sól, pieprz
  • parmezan


Rozgrzejcie piekarnik do 190'C. Mięso mielone połączcie w misce z szynką, czosnkiem, bułką tartą, jajkiem, pietruszką, skórką cytrynową, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu, dobrze wymieszajcie. Z powstałej masy uformujcie klopsiki wielkości orzecha włoskiego i ułóżcie na blaszce wysmarowanej olejem. Pieczcie przez 10-15 minut i odstawcie.
Rozgrzejcie oliwę w dużym rondlu, dodajcie cebulę, a następnie czosnek. Zalejcie bulionem, doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień, dodajcie pomidory, gotujcie na wolnym ogniu ok. 10 minut. Do zupy dodajcie rukolę, klopsiki i mieszajcie przez 1 minutę. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie udekorowaną parmezanem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz