Przedstawiamy kolejną propozycję na potrawę jednogarnkową. Tym razem z nutą wschodnią.
Składniki:
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka kuminu w proszku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 4 ziarna kardamonu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 mała cebula, posiekana
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka posiekanego, świeżego imbiru
- 1 puszka pomidorów
- 2 puszki ciecierzycy, odsączonej (bądź 400 g suchej, zalanej na noc wodą, odsączonej i ugotowanej)
- 1 puszka mleka kokosowego, 400ml
- 1 mała główka kalafiora, posiekana na różyczki
- 5 szklanek świeżego szpinaku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
W miseczce połączcie ze sobą garam masala, kumin i imbir w proszku. Płaską stroną noża rozgniećcie nasiona kardamonu i również dodajcie je do wymieszanych przypraw.
Na głębokiej patelni rozgrzejcie na średnim ogniu olej kokosowy, dodajcie cebulę, smażcie aż zmięknie i się lekko zrumieni, dodajcie czosnek i świeży imbir, smażcie ok. 2 minut.
Dodajcie wymieszane zioła, pomidory i cieciorkę, wymieszajcie wszystko, gotujcie kolejne 2 minuty. Zdejmijcie patelnię z ognia, dodajcie wstrząśnięte mleko kokosowe, wymieszajcie, odstawcie patelnię na ogień, dodajcie kalafior i gotujcie ok. 30 minut. Dodajcie stopniowo liście szpinaku, mieszajcie i czekajcie aż stracą swoją objętość. Dodajcie sok z cytryny i sól. Podawajcie np. z ryżem. Smacznego!
wspaniałe danie!
OdpowiedzUsuńDzięki, smacznego zatem! :)
Usuńpatrzę na to cudo i wiem że by mi smakowało!
OdpowiedzUsuńTak, krótko mówiąc jest wypasem! :)
UsuńJak duża puszka mleka kokosowego?
OdpowiedzUsuńZwykła, 400ml. Smacznego! :)
Usuńpolecam zrobić samodzielnie garam masalę, wtedy nie trzeba już dodawać dodatkowo kuminu czy kardamonu, a potrawa jest bardziej intesywna w smaku i zapachu. /foczi
OdpowiedzUsuń