Chcecie podarować sobie talerz pełen zdrowia i smaku zarazem? Dobrze trafiliście!
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 szalotki, posiekane
- 2 liście laurowe
- 900 ml bulionu z kurczaka
- 200 g świeżego szpinaku
- 250 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 30 g rukoli
- sól, pieprz
jogurt:
- 240 ml gęstego jogurtu (typ grecki)
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 łyżeczki kuminu
- szczypta soli
Na głębokiej patelni rozgrzejcie masło z oliwą, wrzućcie szalotkę, smażcie aż się zeszkli, dodajcie czosnek i liście laurowe, smażcie chwilę, zalejcie wszystko bulionem, zagotujcie. Dodajcie groszek, szpinak i rukolę. Gotujcie aż groszek zmięknie, ale nie straci koloru. Wyjmijcie liście laurowe i zmiksujcie zupę na gładko. Doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie wszystkie składniki jogurtu. Smacznego!
świetny krem!
OdpowiedzUsuńDzięki! I jaki ekspresowy w wykonaniu, co? Pozdrawiamy i smacznego życzymy! :)
Usuń