wtorek, 21 kwietnia 2015

krem ze szpinaku i groszku z cytryną i kuminem


Chcecie podarować sobie talerz pełen zdrowia i smaku zarazem? Dobrze trafiliście!

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 szalotki, posiekane
  • 2 liście laurowe
  • 900 ml bulionu z kurczaka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 250 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 30 g rukoli 
  • sól, pieprz

jogurt:
  • 240 ml gęstego jogurtu (typ grecki)
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • szczypta soli

Na głębokiej patelni rozgrzejcie masło z oliwą, wrzućcie szalotkę, smażcie aż się zeszkli, dodajcie czosnek i liście laurowe, smażcie chwilę, zalejcie wszystko bulionem, zagotujcie. Dodajcie groszek, szpinak i rukolę. Gotujcie aż groszek zmięknie, ale nie straci koloru. Wyjmijcie liście laurowe i zmiksujcie zupę na gładko. Doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie wszystkie składniki jogurtu. Smacznego!


2 komentarze: