Postanowiliśmy zmierzyć się z klasyką deserów. Okazało się, że nie taki diabeł straszny :)
Składniki (beza):
- 4 białka z dużych jajek
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Gotową pianę przełóżcie na narysowany, na papierze okrą. Szpatułką lub szerokim nożem podnieście boki, tak żeby piana była nieco wyższa.
Pieczcie przez godzinę. Następnie zmniejszcie temperaturę do 100 stopni i pieczcie jeszcze przez 3 godziny.
Możecie upiec ją dzień przed podaniem. Zostawcie bez przykrycia w kuchni.
Składniki (mus mascarpone):
- 150 g sera mascarpone
- 125 ml śmietany 30%
- łyżka cukru waniliowego
- owoce jakie lubicie (my użyliśmy mrożonych malin)
Mus wyłóżcie na bezę i udekorujcie owocami. Smacznego!
Hej :) Należy dodać gęstą śmietanę czy bardziej rzadką? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń30% zazwyczaj jest gęsta i taką trzeba dodać :) Pozdrawiamy!
Usuń