czwartek, 23 kwietnia 2015

placki ze szpinaku z migdałami i siemieniem lnianym


Pyszne, zdrowe, szybkie w wykonaniu placki. Zróbcie sobie do nich sos, nam smakował na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem.

Składniki:
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego w proszku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/4 szklanki sera typu cheddar
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz



Rozgrzejcie piec do 180'C. Do malaksera wrzućcie migdały, zmiksujcie. Dodajcie szpinak i znów zmiksujcie, odstawcie. Do dużej miski wbijcie jajka, dodajcie bułkę, masę szpinakową, ser, siemię lniane, zioła, sól, pieprz, wymieszajcie dobrze rękami. Utwórzcie z masy kotleciki, ułóżcie je na wyścielonej papierem blaszce do pieczenia. Skropcie oliwą, pieczcie ok 18-20 minut. W połowie pieczenia przełóżcie placki na drugą stronę. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz