Pyszne, zdrowe, szybkie w wykonaniu placki. Zróbcie sobie do nich sos, nam smakował na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem.
Składniki:
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- 1/4 szklanki siemienia lnianego w proszku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/4 szklanki sera typu cheddar
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Rozgrzejcie piec do 180'C. Do malaksera wrzućcie migdały, zmiksujcie. Dodajcie szpinak i znów zmiksujcie, odstawcie. Do dużej miski wbijcie jajka, dodajcie bułkę, masę szpinakową, ser, siemię lniane, zioła, sól, pieprz, wymieszajcie dobrze rękami. Utwórzcie z masy kotleciki, ułóżcie je na wyścielonej papierem blaszce do pieczenia. Skropcie oliwą, pieczcie ok 18-20 minut. W połowie pieczenia przełóżcie placki na drugą stronę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz