Kolejny eintopf. Tym razem z naszymi ukochanymi rybami. Świetne danie dla zabieganych. Wymaga naprawdę mało pracy, a smakuje wybornie!
Składniki:
- 500 g ryby (użyliśmy 250 g białej i 250 g łososia), pokrojonej w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 cm świeżego korzenia imbiru, posiekany
- 2 dojrzałe pomidory, pozbawione gniazd, posiekane
- 350 ml mleka kokosowego
- 1 papryczka chili, posiekana (opcjonalnie)
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
W głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, podsmażcie aż się zeszkli, dodajcie czosnek, imbir i chili, smażcie chwilkę. Dodajcie pomidory, smażcie 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodajcie mleko kokosowe, zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie, aż się sos lekko zredukuje. Dodajcie curry, wymieszajcie aż się wchłonie. Dodajcie rybę, gotujcie ok 3-5 minut. Posólcie i popieprzcie do smaku. Smacznego!
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńSmakuje też dobrze, zapewniamy :)
Usuńrybe gotuje/pieke wczesniej?
OdpowiedzUsuńNie :) Wrzucamy ją na sam koniec do sosu, potrzebuje kilku minut duszenia i będzie gotowa! Pozdrawiamy!
UsuńHej a curry to pasta curry czy proszek? :-)jestem poczatkujacym talentem.
OdpowiedzUsuńCurry w proszku :) Powodzenia!
Usuń