piątek, 8 maja 2015

ryba w mleku kokosowym z curry (eintopf)


Kolejny eintopf. Tym razem z naszymi ukochanymi rybami. Świetne danie dla zabieganych. Wymaga naprawdę mało pracy, a smakuje wybornie!

Składniki:
  • 500 g ryby (użyliśmy 250 g białej i 250 g łososia), pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru, posiekany
  • 2 dojrzałe pomidory, pozbawione gniazd, posiekane
  • 350 ml mleka kokosowego
  • 1 papryczka chili, posiekana (opcjonalnie)
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz


W głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, podsmażcie aż się zeszkli, dodajcie czosnek, imbir i chili, smażcie chwilkę. Dodajcie pomidory, smażcie 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodajcie mleko kokosowe, zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie, aż się sos lekko zredukuje. Dodajcie curry, wymieszajcie aż się wchłonie. Dodajcie rybę, gotujcie ok 3-5 minut. Posólcie i popieprzcie do smaku. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. rybe gotuje/pieke wczesniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie :) Wrzucamy ją na sam koniec do sosu, potrzebuje kilku minut duszenia i będzie gotowa! Pozdrawiamy!

      Usuń
  3. Hej a curry to pasta curry czy proszek? :-)jestem poczatkujacym talentem.

    OdpowiedzUsuń