wtorek, 19 maja 2015

sałatka z pieczonymi szparagami, borówkami i serem kozim


Lekka wiosenna sałatka, gotowa w kilka minut.

Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • garść borówki amerykańskiej
  • 50 g sera koziego (jeśli nie lubicie, spokojnie dodajcie ricottę)
  • 150 g sałaty, użyliśmy gotowej mieszanki

sos:
  • wyciśnięty 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/5 szklanki octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/3 szklanki oliwy


Rozgrzejcie piec do 180'C. Na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce ułóżcie szparagi (z odciętymi wcześniej zdrewniałymi końcówkami). Skropcie je porządnie oliwą, posólcie i popieprzcie, pieczcie ok. 5-8 minut, wyjmijcie i chwilę ostudźcie.
W międzyczasie wyłóżcie na talarze sałatę, borówkę i ser. Wymieszajcie ze sobą składniki sosu.
Pokrójcie szparagi na mniejsze kawałki, dorzućcie do sałaty, polejcie wszystko sosem. Smacznego!


2 komentarze: