Lekka wiosenna sałatka, gotowa w kilka minut.
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- oliwa
- sól, pieprz
- garść borówki amerykańskiej
- 50 g sera koziego (jeśli nie lubicie, spokojnie dodajcie ricottę)
- 150 g sałaty, użyliśmy gotowej mieszanki
sos:
- wyciśnięty 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/5 szklanki octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli i pieprzu
- 1/3 szklanki oliwy
Rozgrzejcie piec do 180'C. Na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce ułóżcie szparagi (z odciętymi wcześniej zdrewniałymi końcówkami). Skropcie je porządnie oliwą, posólcie i popieprzcie, pieczcie ok. 5-8 minut, wyjmijcie i chwilę ostudźcie.
W międzyczasie wyłóżcie na talarze sałatę, borówkę i ser. Wymieszajcie ze sobą składniki sosu.
Pokrójcie szparagi na mniejsze kawałki, dorzućcie do sałaty, polejcie wszystko sosem. Smacznego!
super propozycja sałatkowa!
OdpowiedzUsuńPrzesmaczna była! :)
Usuń