Wiosna, a z nią chęć zjedzenia czegoś lekkiego, zielonego, wiosennego właśnie. Postanowiliśmy przygotować zupę przypominającą wietnamską pho, zobaczcie co nam wyszło.
Składniki:
- 2 łyżki orzeszków ziemnych, niesolonych
- 1,6 L wywaru warzywnego
- 1 laska cynamonu
- 2,5 cm świeżego imbiru, posiekany
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki sosu rybnego
- 4 goździki
- 2 gwiazdki anyżu
- skórka starta z 1 limonki
- 16-20 szt. obranych krewetek
- 2 małe cukinie, posiekane obieraczką do warzyw, wzdłuż
- ok. 100 g fasolki szparagowej
Do podania:
- ćwiartki limonki
- liście bazylii
- kilka plasterków chili (opcjonalnie)
- świeża kolendra
- kiełki (jakie lubicie)
- kilka rzodkiewek posiekanych w plastry
- posiekany szczypiorek
Na suchej patelni uprażcie orzechy. Odstawcie. Do wywaru warzywnego dodajcie goździki, anyż, cynamon, sos rybny, czosnek, imbir i skórkę z limonki, zagotujcie. Zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 25-30 minut, żeby aromaty się uwolniły. Przecedźcie wywar i wstawcie na ogień. Dodajcie krewetki, gotujcie ok. 2 minut. Dodajcie cukinię, fasolkę, gotujcie ok. 5 minut, aż warzywa się ugotują, ale będą jeszcze al dente. Podawajcie z orzeszkami i pozostałymi składnikami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz