poniedziałek, 8 czerwca 2015

crumble z rabarbarem i malinami


Sezon na rabarbar w pełni! Postanowiliśmy, na szybko, przygotować crumble z jego udziałem. Dla towarzystwa dodaliśmy maliny.

Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek zimnego masła, 
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • 2 szklanki malin, świeżych, bądź mrożonych
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
Rozgrzejcie piec do temp. 200'C. Do malaksera wrzućcie mąkę, brązowy cukier, sól i cynamon, zmiksujcie. Dodajcie stopniowo zimne masło, miksujcie, a następnie płatki owsiane, wymieszajcie, ale nie za długo, żeby nie zmiksować całkowicie płatków. W osobnej misce wymieszajcie ze sobą rabarbar, maliny, biały cukier, mąkę kukurydzianą i skórkę z cytryny. Przygotowaną mieszankę owocową wyłóżcie do żaroodpornego naczynia, na wierzch wyłóżcie masę z płatków owsianych. Pieczcie ok.45-50 minut. Podawajcie ciepłe, z gałką waniliowych lodów. Smacznego!







4 komentarze: