crumble z rabarbarem i malinami
Sezon na rabarbar w pełni! Postanowiliśmy, na szybko, przygotować crumble z jego udziałem. Dla towarzystwa dodaliśmy maliny.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 6 łyżek zimnego masła,
- 1 szklanka płatków owsianych
- 4 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
- 2 szklanki malin, świeżych, bądź mrożonych
- 3/4 szklanki białego cukru
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
Rozgrzejcie piec do temp. 200'C. Do malaksera wrzućcie mąkę, brązowy cukier, sól i cynamon, zmiksujcie. Dodajcie stopniowo zimne masło, miksujcie, a następnie płatki owsiane, wymieszajcie, ale nie za długo, żeby nie zmiksować całkowicie płatków. W osobnej misce wymieszajcie ze sobą rabarbar, maliny, biały cukier, mąkę kukurydzianą i skórkę z cytryny. Przygotowaną mieszankę owocową wyłóżcie do żaroodpornego naczynia, na wierzch wyłóżcie masę z płatków owsianych. Pieczcie ok.45-50 minut. Podawajcie ciepłe, z gałką waniliowych lodów. Smacznego!
świetny deser!
OdpowiedzUsuńTeż takie lubimy ;) Pozdrawiamy!
Usuńprzepyszne !!! rabarbar i maliny plus nieco truskawek :-)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakuje :) Pozdrawiamy!
Usuń