Jeśli macie szparagi i 30 minut to spokojnie możecie się zabierać za przygotowanie tego prostego dania.
Składniki:
- wiązka szparagów,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
- 3 kurze jaja ugotowane na twardo,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 1 łyżka posiekanych kaparów,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz
Piekarnik rozgrzejcie do 220'C. Szparagi rozłóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropcie oliwą, sokiem z cytryny. Doprawcie solą i pieprzem i dobrze wymieszajcie. Pieczcie 5-7 minut, aż będą miękkie.
Przygotujcie sos.
W misce rozgniećcie widelcem żółtko z jednego jajka. Dodajcie ocet, czosnek, musztardę, kapary, pietruszkę, tymianek, doprawcie solą i pieprzem i dobrze wymieszajcie. Uważajcie z solą, kapary są słone. Dodajcie oliwę i ponownie wymieszajcie.
Szparagi przełóżcie na talerz. Polejcie sosem. Pozostałe jajka posiekajcie i popycie nimi szparagi. Na koniec dodajcie szczypiorek. Smacznego!
sos bardzo mnie zaintrygował i wstępnie przypadł do gustu - do spróbowania!
OdpowiedzUsuńPolecamy, póki szparagi jeszcze na bazarkach :)
UsuńTwoje szparagi wyglądają pysznie, bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i pozdrawiamy! :)
Usuń