wtorek, 2 czerwca 2015

risotto ze szparagami, suszonymi pomidorami, grzybami i szynką parmeńską


Postanowiliśmy wrzucić nasze ukochane szparagi do risotto. Do smaku dorzuciliśmy suszone pomidory, grzyby, podsmażoną szynkę parmeńską, pora. Efekt zaskoczył nas bardzo pozytywnie! Danie ląduje na naszej liście: do powtórzenia :)

Składniki (2 porcje):
  • ok. 180 g zielonych szparagów, umytych
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 50 g pokrojonych cienko pieczarek (użyliśmy brązowych)
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 por, biała część, przekrojony wzdłuż, a potem na plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3/4 szklanki ryżu do risotto
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3-4 suszone pomidory, pokrojone w cienkie paski
  • 4 plastry szynki parmeńskiej, pokrojonej i podsmażonej do chrupkości na suchej patelni
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 1/2 szklanki startego parmezanu

Zacznijcie od szparagów. Pokrójcie je na kawałki wielkości kęsa. Zagotujcie w rondlu wodę, dodajcie szczyptę soli, wrzućcie szparagi i blanszujcie je ok. 30-45 sekund, a następnie przełóżcie do miski z zimną wodą i lodem. Zostawcie je tam na minutę, następnie wyjmijcie i osuszcie, odstawcie.
Rozgrzejcie patelnię o grubym dnie, dodajcie 2 łyżki oliwy i wrzućcie cienko pokrojone grzyby, smażcie do zrumienienia, posólcie i popieprzcie. Zdejmijcie grzyby z patelni, odstawcie, a na tę samą patelnię dodajcie 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy, wrzućcie pora, smażcie ok. 10 minut aż się delikatnie zrumieni, posólcie, popieprzcie, dodajcie czosnek, smażcie chwilę. Dodajcie ryż, wymieszajcie dobrze wszystko i wlejcie wino, kiedy prawie całe odparuje zacznijcie powoli, w kilku partiach dodawać bulion, cały czas mieszajcie i stopniowo, podczas wchłaniania, dolewajcie kolejne partie. Zajmie Wam to ok. 20-25 minut. Zdejmijcie risotto z ognia. Dodajcie prawie cały parmezan (resztą możecie posypać danie przed podaniem). Wymieszajcie. Dodajcie resztę masła, szparagi, usmażone grzyby, suszone pomidory, chrupiącą szynkę parmeńską, natkę, tymianek. Risotto podawajcie natychmiast, posypane resztą sera. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Niebo w gębie! Szparagi wykonane wg tego przepisu są lepsze niż w jakiejkolwiek restauracji!

    OdpowiedzUsuń