Uwielbiamy. Za smak, ale i łatwość przygotowania, bo nie wymaga gotowania :)
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta, bądź zielona
- 1 cebula czerwona
- 3-4 ogórki gruntowe
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 300-500 ml wody mineralnej
- 1-2 kromki razowego chleba
- kawałeczek papryczki chili (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- bazylia
Pomidory
sparzcie i obierzcie ze skórki. Oddzielcie nasiona, najlepiej na sicie
zawieszonym nad miską, dzięki temu zachowacie sok i pozbędziecie się nasion.
Nasiona
wyrzućcie, a do miąższu i soku dodajcie resztę składników (warzywa pokrojone) i
zmiksujcie. Dodajcie do smaku sól, pieprz i bazylię. Wstawcie do lodówki na 2 godziny.
UWAGA!
Zostawcie trochę pokrojonej w kostkę: cebuli, papryk i ogórka. Przydadzą się
przy podawaniu zupy :)
Możecie ją
również serwować z bagietką, serem kozim lub fetą. Jeśli nie mieliście
wystarczająco czasu na chłodzenie, wrzućcie do zupy kostki lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz