Na letni obiad, idealny! Prosty do wykonania.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka pokrojonych w kostkę
- 3/4 szklanki sosu sojowego, jasnego
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
- pietruszka/szczypiorek, do posypania
sos:
- 1/4 szklanki majonezu
- 1-2 łyżki sosu sriracha
Wymieszajcie ze sobą sos sojowy, miód, wodę, czosnek, cukier, 3/4 szklanki tak przygotowanej marynaty odstawcie, potrzebna Wam będzie do smarowania szaszłyków w czasie grillowania. Do reszty marynaty przełóżcie kurczaka, obtoczcie w marynacie, zamknijcie w pudełku i odstawcie do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Nabijcie kurczaka na patyczki do szaszłyków. Wymieszajcie ze sobą składniki sosu. Grillujcie kurczaka, obracając go co kilka minut i smarując pozostałą marynatą, niech się zrumieni. Podawajcie z sosem sriracha. Smacznego!
gdzie mozna dostac sos sriracha?:)
OdpowiedzUsuńMy swój zakupiliśmy u sąsiadów z zachodu, ale wiemy, że bywa w Kauflandzie, Piotrze i Pawle czy też Almie :) Pozdrawiamy!
Usuń