poniedziałek, 27 lipca 2015

kurczak teriyaki z grilla


Na letni obiad, idealny! Prosty do wykonania.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka pokrojonych w kostkę
  • 3/4 szklanki sosu sojowego, jasnego
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • pietruszka/szczypiorek, do posypania

sos:

  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1-2 łyżki sosu sriracha


Wymieszajcie ze sobą sos sojowy, miód, wodę, czosnek, cukier, 3/4 szklanki tak przygotowanej marynaty odstawcie, potrzebna Wam będzie do smarowania szaszłyków w czasie grillowania. Do reszty marynaty przełóżcie kurczaka, obtoczcie w marynacie, zamknijcie w pudełku i odstawcie do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Nabijcie kurczaka na patyczki do szaszłyków. Wymieszajcie ze sobą składniki sosu. Grillujcie kurczaka, obracając go co kilka minut i smarując pozostałą marynatą, niech się zrumieni. Podawajcie z sosem sriracha. Smacznego!


2 komentarze:

  1. gdzie mozna dostac sos sriracha?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My swój zakupiliśmy u sąsiadów z zachodu, ale wiemy, że bywa w Kauflandzie, Piotrze i Pawle czy też Almie :) Pozdrawiamy!

      Usuń