Uwielbiamy!
Składniki:
- sok wyciśnięty z 7 cytryn
- syrop z bazylii (przepis poniżej)
- 1-1,5 szklanki wody mineralnej
- kostki lodu
- cytryna, bazylia, do przybrania
syrop bazyliowy:
- ok. 30 listków świeżej bazylii
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
W rondelku wymieszajcie ze sobą składniki syropu, gotujcie na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, drewnianą łyżką rozgniećcie liście bazylii. Zdejmijcie z ognia i wystudźcie. Przecedźcie syrop przez sitko, wymieszajcie go z sokiem z cytryny, dolejcie wodę, wymieszajcie. Podawajcie ze świeżymi listkami bazylii, plasterkiem cytryny i lodem. Smacznego!
Mam akurat syrop bazyliowy w lodówce :) zrobiłam sobie z nim lody, a później o nim zapomniałam. Ile mniej więcej go użyć do lemoniady?
OdpowiedzUsuńNie wiemy z ilu liści i z jakiej ilości cukru został przygotowany :) Czyli jak intensywny jest. Proszę po prostu dodawać go do soku z cytryny i wody partiami, mieszać i próbować, tak chyba będzie najbezpieczniej :) Pozdrawiamy!
UsuńNie liczyłam listków, upchnęłam pół szklanki bazylii, zasypałam szklanką cukru, podlałam 1/2 szklanki wody i jeszcze zmiksowałam na koniec, żeby syrop był trochę intensywniejszy i przecedziłam. Jest dość intensywny i chyba rzeczywiście będę próbować do skutku, dzięki :)
UsuńSmacznego! :)
UsuńMusi smakować cudownie orzeźwiająco :)
OdpowiedzUsuńOj bardzo! :)
Usuń