środa, 8 lipca 2015

lemoniada cytrynowa z syropem z bazylii


Uwielbiamy!

Składniki:
  • sok wyciśnięty z 7 cytryn
  • syrop z bazylii (przepis poniżej)
  • 1-1,5 szklanki wody mineralnej
  • kostki lodu
  • cytryna, bazylia, do przybrania

syrop bazyliowy:
  • ok. 30 listków świeżej bazylii
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody


W rondelku wymieszajcie ze sobą składniki syropu, gotujcie na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, drewnianą łyżką rozgniećcie liście bazylii. Zdejmijcie z ognia i wystudźcie. Przecedźcie syrop przez sitko, wymieszajcie go z sokiem z cytryny, dolejcie wodę, wymieszajcie. Podawajcie ze świeżymi listkami bazylii, plasterkiem cytryny i lodem. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Mam akurat syrop bazyliowy w lodówce :) zrobiłam sobie z nim lody, a później o nim zapomniałam. Ile mniej więcej go użyć do lemoniady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiemy z ilu liści i z jakiej ilości cukru został przygotowany :) Czyli jak intensywny jest. Proszę po prostu dodawać go do soku z cytryny i wody partiami, mieszać i próbować, tak chyba będzie najbezpieczniej :) Pozdrawiamy!

      Usuń
    2. Nie liczyłam listków, upchnęłam pół szklanki bazylii, zasypałam szklanką cukru, podlałam 1/2 szklanki wody i jeszcze zmiksowałam na koniec, żeby syrop był trochę intensywniejszy i przecedziłam. Jest dość intensywny i chyba rzeczywiście będę próbować do skutku, dzięki :)

      Usuń
  2. Musi smakować cudownie orzeźwiająco :)

    OdpowiedzUsuń