W rankingu naszych śniadaniowych przysmaków cilbir zajmuje od niedawna wysoką pozycję.
Składniki na 2 porcje:
- 4 jajka,
- 250 ml gęstego jogurtu,
- duży ząbek czosnku,
- łyżeczka pasty tahini,
- 4 łyżki masła,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta kurkumy,
- szczypta pieprzu cayenne,
- pietruszka do posypania,
- łyżka octu,
- pieprz
W rondelku, na średnim ogniu roztopcie masło. Przyprawcie papryką, kurkumą, pieprzem cayenne i odrobiną soli. Dobrze wymieszajcie. Przelejcie przez bardzo drobne sito i odstawcie w ciepłe miejsce.
W garnku zagotujcie wodę, wyłączcie palnik i dodajcie ocet. Zamieszajcie żeby powstał wir. Jajka wbijcie do osobnych misek. Delikatnie wrzućcie jajko w środek wiru. W ten sam sposób wrzućcie drugie jajko (maksymalnie 2 jajka na garnek). Przykryjcie pokrywką i gotujcie przez 3 minuty. Gdy będą gotowe wyjmijcie łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.
Na talerz wlejcie trochę masła. Następnie nałóżcie jogurt i jajka. Skropcie pozostałym masłem i posypcie posiekaną pietruszką. Możecie posypać świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Podawajcie z grzankami. Smacznego!
ojoj! coś wspaniałego - mogę dostać porcyjkę? ;)
OdpowiedzUsuńW następny weekend znów robimy, zapraszamy! ;) Pozdrawiamy!
Usuń