Szybkie w wykonaniu, esencjonalne. Dla fanów mięsiwa, pozycja obowiązkowa!
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego, użyliśmy części z udźca (zrazowa górna), nadaje się też: antrykot, polędwica, skrzydło
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego drobno świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
- oliwa, do smarowania grillujących się kebabów
Wymieszajcie ze sobą w misce wszystkie składniki, oprócz oliwy. Przykrycie przygotowane mięso folią spożywczą i wstawcie do lodówki na min. 15 minut, najlepiej godzinę.
Mokrymi dłońmi nabierajcie masę i nakładajcie na patyczki do grillowania, kebab powinien mieć najlepiej długość ok. 10 cm. Posmarujcie oliwą i grillujcie po 2-3 minuty z każdej strony. Dobrze smakują po prostu z sałatą, bądź też ryżem, czy komosą ryżową. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz