wtorek, 18 sierpnia 2015

zupa krem z bobu, zielonego groszku z tymiankową oliwą i cytrynową śmietaną


Sezon na bób w pełni. Najczęściej jemy go saute, jako przekąskę, ale świetnie nadaje się do przygotowania past, sałatek czy też właśnie zup.

Składniki:
  • 3 łyżki masła
  • 2 szalotki, posiekane
  • 160 g bobu
  • 1/2 szklanki zielonego groszku, świeżego bądź mrożonego
  • 2 średniej wielkości ziemniaki, obrane, pokrojone
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 śmietany, 18%
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
oliwa tymiankowa:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 gałązki świeżego tymianku

cytrynowa śmietana:
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
Na osolony wrzątek z dodatkiem cukru wrzućcie bób, gotujcie go ok. 2 minut, a następnie przełóżcie do garnka z zimną wodą, odcedźcie. Poczekajcie aż bób wystygnie i obierzcie go ze skórek.
Przygotujcie oliwę tymiankową. Wlejcie oliwę do rondelka, wrzućcie tymianek, gotujcie na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, odstawcie do wystygnięcia. Wymieszajcie ze sobą składniki śmietany cytrynowej, odstawcie. Na głęboką, rozgrzaną patelnię, wrzućcie masło i szalotkę, smażcie 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodajcie ugotowany bób, groszek, ziemniaki, zalejcie wszystko bulionem, dorzućcie gałązki tymianku i gotujcie na średnim ogniu 15-20 minut. Wyjmijcie gałązki tymianku, zmiksujcie zupę a następnie dodajcie mleko, śmietanę, parmezan i sok z cytryny. Ponownie zmiksujcie. Doprawcie zupę solą i pieprzem. Podawajcie z cytrynową śmietaną i tymiankową oliwą. Smacznego!



4 komentarze: