środa, 16 września 2015

buła z pieczonym kurczakiem, chrupiącym boczkiem i szpinakiem


Dobra, sycąca buła pełna dobroci nie jest zła!
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 bagietki
  • 1/2 szklanki pasty pomidorowej z boczkiem, przepis TU
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • 6 plastrów boczku,
  • garść szpinaku,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • garść startego parmezanu,


Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóżcie folią przełóżcie na nią piersi z kurczaka. Skropcie oliwą i doprawcie solą i pieprzem. Pieczcie przez około 35-40 minut. Jak będzie gotowa pokrójcie w plastry i odstawcie.
Zwiększcie temperaturę do 200 stopni. Na tej samej blasze, na której piekliście piersi ułóżcie boczek. Blachę z boczkiem włóżcie na najwyższą półkę i pieczcie 10-12 minut. Upieczony boczek przełóżcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. 
Bagietki przekrójcie wzdłuż. Jeśli zamierzacie zjeść jej bezpośrednio po przygotowaniu, możecie podpiec je chwilę w piekarniku.
Przekrojone bagietki posmarujcie pastą z pomidorów. Na dolnych połówkach ułóżcie liście szpinaku, suszone pomidory, parmezan, boczek, plastry kurczaka, posypcie świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, ułóżcie pozostałe liście szpinaku i przykryjcie drugą połową bagietki. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz