Kolejny sposób na, jak się okazuje, wcale nienudnego kurczaka.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 200 ml jogurtu,
- pół łyżeczki soli
- mango pokrojone w centymetrową kostkę,
- 2 średnie cebule pokrojone w pióra,
- 3 cm posiekanego imbiru,
- 5 posiekanych ząbków czosnku,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżeczki suszonej kozieradki,
- 250 ml przecieru pomidorowego,
- liść laurowy,
- 2 liście limonki,
- 3 goździki,
- 4-5 ziaren kardamonu,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka kuminu,
- 2 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry,
- 2 łyżeczki uprażonych, a następnie rozgniecionych w moździerzu ziaren kuminu,
- łyżka sproszkowanego chili,
- pół łyżeczki kurkumy,
- łyżka garam masala,
- łyżeczka cukru,
- sól,
- 1/2 szklanki wody
Na patelni rozgrzejcie połowę masła. Dodajcie utarte w moździerzu goździki, ziarna kardamonu oraz wsypcie cynamon i kumin. Wrzućcie liście limonki i liść laurowy. Chwilę podsmażcie. Następnie dodajcie cebulę, czosnek i imbir. Smażcie, aż cebula się zeszkli. Wyłówcie liście limonki i liść laurowy. Przełóżcie zawartość patelni do miksera i zmiksujcie na gładką pastę. Możecie dodać odrobinę wody.
Na patelni rozgrzejcie pozostałe masło i dodajcie zmiksowaną przed chwilą pastę. Smażcie chwilę ciągle mieszając. Wlejcie przecier pomidorowy. Dodajcie pozostałe składniki. Wszystko starannie wymieszajcie. Jak uzyskacie jednolitą masę dodajcie zamarynowanego w jogurcie kurczaka. Gotujcie przez ok. 3-5 minut. Jak curry zacznie gęstnieć dodajcie wodę. Zamieszajcie, przykryjcie i gotujcie, aż kurczak zrobi się miękki. Możecie podawać z ryżem, chlebkiem naan lub z ulubioną sałatką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz