poniedziałek, 14 września 2015

jambalaya (eintopf)


Dwójka naszych przyjaciół nawiedziła jakiś czas temu Nowy Orlean i opowiedziała nam o tradycyjnej potrawie, właśnie z okolic stanu Luizjana. Serwowana jest na każdym rogu, w każdej knajpie. Jest potrawą kreolską, jej dokładny skład zależy od pochodzenia przepisu, ale bazą zawsze są: cebula, słodka papryka, seler naciowy i ryż. Dodawane są też komponenty mięsno-rybne, takie jak skorupiaki (kraby, krewetki, raki), kurczak, kiełbasa wieprzowa andouille lub inne wędzone mięsa, oraz niekiedy tak egzotyczne składniki jak mięso aligatora, żółwia lub nutrii.Po tym, jak się dowiedzieliśmy, z jakich składników przygotowuje się jambalaya, wiedzieliśmy, że wcześniej czy później trafi na nasz warsztat :) Zdjęcia niestety nie oddają smaku, ale uwierzcie nam, danie jest przepyszne! Dora, Kiś, dzięki piękne!

Podane poniżej składniki wystarczą na małą ucztę ok. 10- 12 porcji :)
  • 1/2 kg piersi z kurczaka pokrojonych w kostkę,
  • 1/2 kg wędzonej kiełbasy pokrojonej w plasterki,
  • 1/2 kg obranych krewetek, możecie zostawić ogonki,
  • 1 posiekana cebula,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę,
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę,
  • 1 puszka pomidorów, 
  • 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku,
  • 2 łyżeczki sproszkowanej cebuli,  
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka oregano,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki soli,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • łyżka sosu Worchester,
  • łyżka sosu  Sriracha,
  • 1,5 litra wywaru warzywnego lub drobiowego,
  • 3 szklanki ryżu,
  • natka pietruszki,
  • pęczek szczypiorku,
  • sok z 1 cytryny



Zacznijcie od posiekania cebuli, papryk i selera. 
Na dużej patelni rozgrzejcie odrobinę oliwy. Kurczaka przyprawcie solą, pieprzem, łyżeczką czosnku w proszku, łyżeczką cebuli w proszku, łyżeczką pieprzu cayenne, skropcie oliwą, wymieszajcie i wrzućcie na patelnię. Smażcie aż zrobi się złotawy. Przełóżcie kurczaka na talerz. Na patelnie wrzućcie kiełbasę. Smażcie przez ok. 5 minut. Kiełbasę również przełóżcie na talerz. 
Na patelnię wlejcie jeszcze odrobinę oliwy. Usmażcie teraz cebulę i czosnek. Po 3-4 minutach dodajcie seler i papryki. Smażcie wszystko razem przez 5-7 minut. Dodajcie pomidory w puszce i przyprawy (łyżeczkę czosnku w proszku, łyżeczkę cebuli w proszku, łyżeczkę pieprzu cayenne, łyżeczkę tymianku, łyżeczkę oregano, 2 łyżeczki soli, trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i 3 liście laurowe) Wszystko dobrze wymieszajcie. Dodajcie sos Worchestersos  Sriracha wywar warzywny, doprowadźcie do wrzenia. Dodajcie 3 szklanki ryżu, kurczaka i kiełbasę. Zagotujcie. Zmniejszcie ogień i gotujcie jeszcze przez pół godziny. 
Dodajcie natkę i szczypiorek (zostawcie trochę do posypania gotowego dania). Wlejcie sok z cytryny, wrzućcie krewetki i gotujcie na małym ogniu przez 10-15 minut. 
Podawajcie posypane natką i szczypiorkiem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz