makaron ze szpinakiem
Prosty i szybki w wykonaniu, a jaki pyszny!
Składniki:
- 250 g makaronu jaki lubicie, my użyliśmy fettucine
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1/4 szklanka wywaru warzywnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 250 g świeżego szpinaku
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
bułka tarta:
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1/4 szklanki bułki tartej
Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie w głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, podsmażcie, dodajcie czosnek, smażcie jeszcze chwilę. W osobnej miseczce wymieszajcie ze sobą wywar z mąką. Tak przygotowaną miksturę wlejcie na patelnię i dodajcie mleko, mieszajcie energicznie, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Zmniejszcie ogień, dodajcie liście szpinaku, poczekajcie aż zmniejszą swoją objętość. Dodajcie sól, pieprz i czosnek w proszku. Zdejmijcie z ognia i dodajcie parmezan, wymieszajcie aż się rozpuści. Na małej patelni podgrzejcie masło, dodajcie czosnek i bułkę tartą, smażcie aż się zrumieni. Do sosu dodajcie ugotowany, odcedzony makaron, wymieszajcie i posypcie podsmażoną bułką tartą. Smacznego!
Przepysznie to wygląda, przepis zapisany w przepiśniku, za pewne garnki pójdą w ruch od października w mieszaniu studenckim, więc przepisy trzeba zbierać. ;))
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że nasz przepis trafi do kolekcji ;) Smacznego i pozdrawiamy!
UsuńCzy zamiast swieżego szpinaku moze byc mrozony? ;)
OdpowiedzUsuńW ostateczności ;)
UsuńPrzepyszne :) przepis zagości na stałe w naszym domu :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się :) Pozdrawiamy!
Usuńświetny ten przepis ze szpinakiem, uwielbiam makaron
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakuje :) Pozdrawiamy!
UsuńWydaje się być pyszne, koniecznie muszę wypróbować ten przepis u siebie! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Czosnku tak dużo że pali, a brakuje czegoś co by zrównoważyło smak. Nie wiem, smażona lub półsurowa cebulka, albo chociaż Feta.. Bułka tarta może być całkiem słona, bo nie ma sensu jeszcze jej czosnkować. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńDla nas czosnku nigdy za wiele :) Następnym razem proszę dodać mniej ;)
Usuńdzisiaj ugotuje myslę,ze będzie smacznie
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że smakowało? :) Pozdrawiamy!
UsuńWygląda bosko. I jest mój ulubiony szpinak...
OdpowiedzUsuńDodałam płatki drożdżowe zamiast parmezanu i śmietankę sojowa zamiast mleka, bo nie mogę produktów mlecznych. Przepis petarda!
OdpowiedzUsuńSuper danie szybko się robi i produkty nie są drogie
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie, szybkie do zrobienia polecam
OdpowiedzUsuń