Jeśli jakimś cudem zostało Wam trochę ryżu z poprzedniego dnia, to możecie wykorzystać go do przygotowania szybkiego i smacznego posiłku.
Składniki (na 2 porcje)
- 200 g ugotowanego ryżu,
- 2 jajka,
- garść ugotowanej fasolki szparagowej,
- garść ugotowanego groszku,
- kiełki (jakie lubicie)
- 1 średnia cebula, posiekana,
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- łyżka oleju sezamowego,
- łyżka oleju rzepakowego,
- garść szczypiorku,
- 2 łyżki sosu sojowego
Na oleju podsmażcie najpierw cebulę (ok. minutę) dodajcie czosnek i smażcie jeszcze minutę. Dodajcie ryż, smażcie 2-3 minuty. Wrzućcie groszek, fasolkę i wymieszajcie. Dodajcie sos sojowy. Wlejcie jajka, dobrze wymieszajcie i smażcie przez około pół minuty, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypcie kiełkami i szczypiorkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz