piątek, 25 września 2015

śledzie w kawie


Kawa dobra na wszystko! Śledź też ją lubi, zobaczcie sami.

Składniki:
  • 5 filetów śledziowych (najlepiej matiasów),
  • 5-6 łyżek musztardy (stołowa, sarepska),
  • 100 g cukru,
  • łyżeczka świeżo zmielonej kawy,
  • 5 łyżek octu winnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 150 ml oleju słonecznikowego,
  • łyżeczka soli
Śledzie przepłuczcie wodą, lub jeśli są bardziej zasolone, zalejcie wodą i odstawcie, zmieńcie wodę 1-2 razy.
W misce wymieszajcie musztardę, cukier, miód i ocet. Gdy składniki się połączą i cukier rozpuści, dodajcie kawę, sól i olej. Mieszajcie do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. 
Śledzie pokrójcie na 2-3 cm kawałki. Zalejcie przygotowanym sosem i odstawcie do lodówki na minimum 24 godziny. Najlepiej smakują po 2-3 dniach. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. w kawie... intrygujące i nie wiem, czy udałoby mi się takowe przemycić w domu. Ale mnie pociągają..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś supr mocno jej tam nie czuć, więc zachęcamy przemycić ;) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Zrobiłam, pożarłam, pyszne. Dodałam tylko mniej cukru bo wydawało mi się że będą za słodkie i z 70 g jest ok :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam na Wigilię, były pyszne i wszystkim smakowały - dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń