Kawa dobra na wszystko! Śledź też ją lubi, zobaczcie sami.
Składniki:
- 5 filetów śledziowych (najlepiej matiasów),
- 5-6 łyżek musztardy (stołowa, sarepska),
- 100 g cukru,
- łyżeczka świeżo zmielonej kawy,
- 5 łyżek octu winnego,
- 2 łyżki miodu,
- 150 ml oleju słonecznikowego,
- łyżeczka soli
W misce wymieszajcie musztardę, cukier, miód i ocet. Gdy składniki się połączą i cukier rozpuści, dodajcie kawę, sól i olej. Mieszajcie do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Śledzie pokrójcie na 2-3 cm kawałki. Zalejcie przygotowanym sosem i odstawcie do lodówki na minimum 24 godziny. Najlepiej smakują po 2-3 dniach. Smacznego!
w kawie... intrygujące i nie wiem, czy udałoby mi się takowe przemycić w domu. Ale mnie pociągają..
OdpowiedzUsuńJakoś supr mocno jej tam nie czuć, więc zachęcamy przemycić ;) Pozdrawiamy!
UsuńA ile tej kawy trzeba dodac?
OdpowiedzUsuńŁyżeczkę, tak jak napisaliśmy powyżej ;)
UsuńZrobiłam, pożarłam, pyszne. Dodałam tylko mniej cukru bo wydawało mi się że będą za słodkie i z 70 g jest ok :-)
OdpowiedzUsuńTo się cieszymy, że smakują :)
UsuńZrobiłam na Wigilię, były pyszne i wszystkim smakowały - dziękuję! :)
OdpowiedzUsuń