Szybki, esencjonalny i sycący makaron.
Składniki:
- 300 g makaronu soba
- 150 g pieczarek, pokrojonych
- 2 łyżki oliwy
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 mała cukinia, przekrojona wzdłuż, następnie na 2 cm kawałki
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu Sriracha
- 4 cm świeżego imbiru, posiekane
- garść posiekanego szczypiorku
- garść uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca
Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedźcie, przelejcie zimną wodą, odstawcie. Na patelnię wlejcie 1 łyżkę oliwy, wbijcie jajka, dodajcie płatki chili, wymieszajcie, usmażcie jak jajecznicę, odstawcie.
W misce wymieszajcie ze sobą: cukier, sos sojowy, imbir i sirachę, odstawcie.
Na patelnię wlejcie kolejną łyżkę oliwy, wrzućcie pieczarki, cukinię i czosnek, smażcie aż warzywa zmiękną i się lekko zrumienią. Dodajcie do nich makaron, usmażone jajka, zalejcie wszystko przygotowanym sosem, wymieszajcie delikatnie. Makaron podawajcie posypany szczypiorkiem i uprażonymi orzechami. Smacznego!
alez ten makaron apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDzięki! Był całkiem smaczny ;)
UsuńWykorzystałam dziś ten przepis i makaron bardzo mi smakował. Był pyszny. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńPyszny był :)
OdpowiedzUsuń