Bataty, czyli słodkie ziemniaki pojawiły się już na dobre w większości sieciówek i sklepów osiedlowych. Wzięliśmy je na warsztat, zaczynamy oczywiście od placków!
Składniki:
- 1 średniej wielkości batat (ok. 300 g), obrany i starty (duże oczka)
- 2 łyżki mąki (użyliśmy pszennej)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- garść świeżej kolendry, posiekanej
- 1 łyżeczka chili (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- olej roślinny do smażenia
Wrzućcie do miski wszystkie składniki, wymieszajcie. Rozgrzejcie na patelni olej, nakładajcie łyżką ziemniaki, smażcie do zrumienienia. My swoje jedliśmy z gęstym jogurtem naturalnym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz