Że niby pesto nadaje się tylko do makaronów? Błąd! :)
Składniki:
- garść liści bazylii
- 30 sera parmezan
- 70 ml oliwy z oliwek + 2 łyżki do gotowania
- 10 g orzeszków piniowych
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 awokado, pokrojone na kawałki
- 1 cebula, posiekana
- 70 g zielonego groszku, może być mrożony
- 200 g ryżu do risotto
- 1 szklanka białego wina
- 1 L wywaru warzywnego
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotujcie pesto. Zmiksujcie w blenderze bazylię, czosnek, parmezan, dodawajcie powoli oliwę, odstawcie.
Na głębokiej patelni rozgrzejcie 2 łyżki oliwy, wrzućcie cebulę, podsmażcie przez 4-5 minut. Dodajcie ryż, dobrze wymieszajcie, żeby oliwa dobrze pokryła wszystkie ziarna. Dodajcie wino, wymieszajcie, niech chwilę odparuje. Dodajcie sól i część wywaru, zmniejszcie ogień, mieszajcie, aż ryż zaabsorbuje większość wywaru, dodawajcie w porcjach wywar, powtarzając czynności. Zajmie Wam to ok. 15 minut. Może Wam zostać trochę wywaru. Jak ryż będzie już al'dente, dodajcie groszek, gotujcie ok. 5 minut. Zdejmijcie z ognia, dodajcie 2 łyżki pesto (resztę możecie przechowywać w lodówce przez 3-4 dni) oraz awokado. Delikatnie wymieszajcie. podawajcie od razu. Smacznego!
świetny pomysł na risotto!
OdpowiedzUsuńDziękujemy! :)
UsuńHej. Od tego OFFowo śledziowego weekendu będziemy zaglądali regularnie. Nie mam facebooka więc nie mogę Was polubić oficjalnie - Aga > Splotka < się tym zajmie. Ja do pesto przeważnie wrzucam zamiast pinii - słonecznik prażony, zamiast Parmezanu - Grana Padano, Trentino Grana albo nawet Dziugasa od naszych braci ze wschodu. Tak czy inaczej, na ryżu jeszcze nie próbowałem, ale nie będę się długo wahał czy spróbować. Do następnego. Karol.
OdpowiedzUsuńHej! Ale nam miło :) Tak,tak, też często posiłkujemy się słonecznikiem i Grana Padano ;) Risotto spróbujcie koniecznie, naprawdę jest spoko ;) Zapraszamy po inne przepisy. Pozdrawiamy Was serdecznie i ciepło! Hofy
Usuń