środa, 21 października 2015

sushi burger z krewetkami i sosem curry


Po ostatniej wizycie w Berlinie, postanowiliśmy przyrządzić sobie takie pyszności w domu. Okazało się, że to wcale nie jest takie skomplikowane!

Składniki:

ryż:

  • 1,5 szklanki ryżu do sushi
  • 1/4 szklanki czarnego sezamu
  • 1/4 szklanki mirinu (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli


burgery z krewetek:

  • 500 g obranych krewetek
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki liści kolendry
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • olej roślinny do smażenia


sos curry:

  • 3 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2,5 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • szczypta pieprzy cayenne
  • 3/4 szklanki mleka


do podania:

  • 2-3 liście nori
  • świeża kolendra/sałata/szpinak
  • kapka majonezu

Zacznijcie od ryżu, ugotujcie go wg przepisu na opakowaniu, następnie doprawcie mirinem, cukrem, octem i solą, dodajcie sezam, wymieszajcie, przykryjcie wilgotnym papierowym ręcznikiem, odstawcie.
Przygotujcie sos curry. W rondlu rozgrzejcie masło, zmniejszcie ogień, dodacie mąkę, mieszając energicznie dodajcie resztę składników, mleko dodawajcie stopniowo.
Przygotujcie burgery. 3/4 szklanki krewetek zmiksujcie pulsacyjnie w blenderze, dodajcie do nich jajko i kolendrę, znów lekko zmiksujcie. Resztę krewetek pokrójcie na kawałki, dodajcie do zmiksowanej masy razem z solą, kuminem i pieprzem, wymieszajcie łyżką. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju, usmażcie 4 burgery. Masa może wydawać się Wam kleista, spokojnie, tak ma być, burgery będą zwarte. Usmażone burgery odłóżcie na papierowy ręcznik.
Z ryżu uformujcie "kotleciki" i podsmażcie na patelni z kapką oleju, tylko z jednej strony, przez ok. 30 sekund, dzięki temu ryż będzie bardziej zwarty.
Ułóżcie na talerzu pierwszego ryżowego "kotlecika", posmarujcie go kapką majonezu, połóżcie burgera, następnie zieleninę jaką macie (kolendra, sałata, szpinak), polejcie sosem curry, połóżcie kawałek liścia nori, zakończcie kolejnym ryżowym "kotlecikiem". My na wierzch położyliśmy dodatkowy pasek z nori. Jedzcie rękami. Smacznego!


2 komentarze: