poniedziałek, 9 listopada 2015

gęś pieczona, faszerowana ryżem i kiełbasą, podawana na grzybach


Tradycyjnie już w listopadzie, w okolicach Narodowego Święta Niepodległości, namawiamy Was do celebrowania tego uroczystego dnia w towarzystwie gęsiny. Tym razem postanowiliśmy upiec ją w całości, wcześniej nafaszerowaliśmy ją ryżem i kiełbasą. Pojawiają się tu również cynamon, anyż, goździki, sos sojowy i grzyby. Zarówno gęś, jak i kiełbasę nowotomyską, wpisaną na listę produktów tradycyjnych, nabyliśmy u Szymona Pazury, który prowadzi swój sklep w Szczecinie, więcej informacji TU.

Farsz:
  • 500 g ryżu,
  • 200 g kiełbasy nowotomyskiej, pokrojonej w plastry,
  • 30 g suszonych borowików lub podgrzybków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 i 2/3 szklanki wody,
  • 1/3 szklanki wody po moczeniu grzybów,
  • łyżka startego imbiru,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków,
  • 1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu,
  • 2 łyżki oleju
Gęś:
  • gęś ok 4-4,5 kg
  • 3 łyżki miękkiego masła,
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków,
  • sól i pieprz
Grzyby z gęsim tłuszczem:
  • 500 g grzybów (użyliśmy pieczarek i borowików)
  • 1/4 szklanki gęsiego smalcu lub tłuszczu, który wytopi się podczas pieczenia gęsi,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki soli

Dzień przed planowanym podaniem gęsi.
Przygotujcie farsz. Namoczcie grzyby i wypłuczcie ryż. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju i podsmażcie kiełbasę i grzyby. Dodajcie czosnek, niech się chwile podsmaży. Wsypcie ryż i dobrze wymieszajcie. Musi pokryć się tłuszczem. Smażcie chwilę, następnie dodajcie wodę i wodę po grzybach, imbir, sos sojowy, przyprawę pięć smaków i pieprz. Wszystko wymieszajcie, przykryjcie patelnie pokrywką i gotujcie 15 minut. Wyłączcie płytę i zostawcie patelnię na gorącym palniku przez 25 minut. 

Noc przed podaniem.
Piekarnik rozgrzejcie do 110 stopni. Dobrze wypłuczcie wnętrze gęsi. Dłońmi delikatnie oddzielcie skórę od piersi i boków gęsi. Uważajcie, żeby nie przerwać skóry. Masło wymieszajcie z solą. Natrzyjcie dokładnie mięso pod skórą. Potem nafaszerujcie gęś. Na koniec zamknijcie gęś drewnianym patyczkiem do szaszłyków, również od strony szyi. Wymieszajcie sos sojowy z miodem i przyprawami i posmarujcie całą gęś powstałym sosem. Przełóżcie gęś do brytfanny z kratką. Wstawcie do piekarnika i idźcie spać :) Czterokilowa gęś będzie piekła się przez osiem godzin (godzina na każde pół kilograma).

Rano wyjmijcie gęś z piekarnika. Niech stygnie przynajmniej przez godzinę następnie przykryjcie ją folią aluminiową.

40 minut przed podaniem.
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Umyjcie i pokrójcie grzyby. Rozłóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszajcie z gęsim tłuszczem doprawcie pieprzem i solą. Wstawcie do piekarnika na najniższą półkę. Nad blachę z grzybami wstawcie gęś klatką piersiową do dołu brytfanny. Po 10 minutach obróćcie gęś i pieczcie jeszcze przez 15 minut. Wyjmijcie gęś z piekarnika i odstawcie do przestygnięcia przez 15 minut. Grzyby przełóżcie na wyższą półkę i pieczcie jeszcze przez chwilę, aż ładnie zbrązowieją. 
Wyłóżcie grzyby na półmisek, na grzybach ułóżcie gęś.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz