Wspaniały na jesienno-zimowe dni. Dzięki pieczeniu, mięso będzie kruche i delikatne.
Składniki:
- 180 g pokrojonego w drobną kostkę boczku,
- 1 kg wołowiny (użyliśmy karkówki) pokrojonej w dwu centymetrową kostkę,
- 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina,
- 500 g pieczarek,
- 4 duże marchewki, pokrojone w plastry,
- 1 średnia cebula,
- 4 posiekane ząbki czosnku,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- litr wywaru wołowego,
- 2-3 liście laurowe,
- łyżeczka tymianku,
- 500 g małych ziemniaków,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz
Na dużej, żaroodpornej patelni, na średnim ogniu usmażcie boczek. Niech zbrązowieje i puści tłuszcz. Łyżką cedzakową przełóżcie boczek do miski.
Wołowinę przełóżcie do miski. Obsypcie mąką, przyprawcie solą, pieprzem i dobrze wymieszajcie.
Na patelni, na której smażyliście boczek usmażcie karkówkę (ok. 3 minuty z każdej strony). Jeśli nie macie dużej patelni smażcie mięso partiami. Następnie przełóżcie je do miski z boczkiem.
Na patelnię wlejcie wino. Dodajcie posiekane pieczarki i duście ok. 10 minut na średnim ogniu. Dodajcie mięso i boczek.
Na osobnej patelni rozgrzejcie 2 łyżki oliwy. Dodajcie posiekaną marchew, cebulę i czosnek. Smażcie 3-4 minuty. Dodajcie przecier, wymieszajcie i smażcie przez minutę. Przełóżcie warzywa na patelnię z mięsem. Dodajcie wywar, liście laurowe, tymianek, doprawcie pieprzem i solą, wymieszajcie i doprowadźcie do wrzenia. Na koniec dodajcie ziemniaki. Powinny być w całości przykryte wywarem.
Patelnię wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 165'C. Pieczcie przez 1 godzinę i 45 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz