Lekka warzywno-owocowa sałatka. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- 250 g makaronu, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz
- sól
- 1 szt. buraka, obranego, pokrojonego w plastry
- 1 szt. grejpfruta, obranego, pokrojonego w plastry
- 1 szt. pomarańczy, obranej, pokrojonej w plastry
- 80 g pokruszonego koziego sera lub 3-4 plastry mozzarelli, rozdrobnionej
- natka pietruszki, do podania
Rozgrzejcie piec do 200'C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóżcie buraki, pieczcie je ok. 40 minut. 15 minut przed wyciąganiem buraków z pieca, dołóżcie do nich owoce. Pieczcie, aż się ich boki lekko zrumienią. Ostudźcie wszystko. Ugotowany makaron polejcie oliwą i sokiem z cytryny, posólcie i popieprzcie do smaku. Wyłóżcie na niego owoce i buraka. Dodajcie pokruszony ser. Posypcie wszystko natką. Smacznego!
pięknie się prezentuje, kolorowo i lekko :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy! I jaka zdrowa! :)
Usuń