czwartek, 5 listopada 2015

tosty ze smażonym batatem i ricottą


Nasze kolejne wariacje na temat batatów. Tym razem wrzucamy je na tost z ricottą.

Składniki:
  • 4 kromki chleba, jaki lubicie
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka
  • 1/2 małej cebuli, posiekanej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki ricotty
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka brązowego cukru

Rozgrzejcie na patelni oliwę, na średnim ogniu podsmażcie, przez ok. 3 minuty, bataty. Dodajcie cebulę, cynamon, pieprz i połowę soli, wymieszajcie, smażcie jeszcze ok. 2 minuty, odstawcie.
W miseczce wymieszajcie ze sobą ricottę wraz ze szczypiorkiem i resztą soli, odstawcie.
Przygotujcie sos. Na średnim ogniu rozgrzejcie masło, poczekajcie aż zacznie brązowieć, ok 2 minuty. Zdejmijcie z ognia, dodajcie ocet balsamiczny, wymieszajcie. Wstawcie na ogień, dodajcie wywar, zwiększcie ogień i gotujcie 30 sekund. Posólcie i popieprzcie do smaku.
Posmarujcie pieczywo (my swoje lekko podgrzaliśmy w tosterze) przygotowaną wcześniej ricottą, wyłóżcie ziemniaki, posypcie szczypiorkiem. Przed podaniem polejcie sosem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz