Nasze kolejne wariacje na temat batatów. Tym razem wrzucamy je na tost z ricottą.
Składniki:
- 4 kromki chleba, jaki lubicie
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka
- 1/2 małej cebuli, posiekanej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 szklanki ricotty
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki bulionu warzywnego
- 1 łyżka brązowego cukru
Rozgrzejcie na patelni oliwę, na średnim ogniu podsmażcie, przez ok. 3 minuty, bataty. Dodajcie cebulę, cynamon, pieprz i połowę soli, wymieszajcie, smażcie jeszcze ok. 2 minuty, odstawcie.
W miseczce wymieszajcie ze sobą ricottę wraz ze szczypiorkiem i resztą soli, odstawcie.
Przygotujcie sos. Na średnim ogniu rozgrzejcie masło, poczekajcie aż zacznie brązowieć, ok 2 minuty. Zdejmijcie z ognia, dodajcie ocet balsamiczny, wymieszajcie. Wstawcie na ogień, dodajcie wywar, zwiększcie ogień i gotujcie 30 sekund. Posólcie i popieprzcie do smaku.
Posmarujcie pieczywo (my swoje lekko podgrzaliśmy w tosterze) przygotowaną wcześniej ricottą, wyłóżcie ziemniaki, posypcie szczypiorkiem. Przed podaniem polejcie sosem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz