Nasz sposób na deszczowy dzień :)
Podstawa z herbatników:
- 200 g herbatników,
- 50 g cukru,
- 110 g miękkiego masła
- odrobina masła do nasmarowania formy
- 250 g sera mascarpone (w temp. pokojowej),
- 250 g sera ricotta ( w temp. pokojowej),
- 100 g cukru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- łyżka mąki kukurydzianej,
- 3 jaja,
- szczypta soli
Wykończenie:
- ulubiona konfitura, owoce, czekolada (my użyliśmy konfitury ze śliwek z gorzką czekoladą autorstwa: Proste Wzory)
Formę do ciasta (23 cm) nasmarujcie masłem.
Herbatniki pokruszcie w mikserze. Dodajcie cukier i masło i jeszcze chwilę wymieszajcie w mikserze. Następnie przełóżcie do formy. Przy pomocy szklanki dociśnijcie do dna i brzegów formy. Brzeg powinien mieć ok. 2,5 cm.
Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni.
Przełóżcie sery do miski. Dodajcie cukier, mąkę kukurydzianą i ubijcie ręcznym mikserem na gładką masę. Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka razem z ekstraktem waniliowym dodajcie do masy serowej i wymieszajcie przez chwilę mikserem. Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie na sztywną pianę.
Pianę przełóżcie do miski z masą serową. Używając szpatuły wymieszajcie delikatnie. Masę przełóżcie do formy i dokładnie rozprowadźcie.
Zmniejszcie temperaturę do 150 stopni. Pieczcie sernik przez ok. 90 minut. Wierzch powinien być złoty. Wyłączcie piekarnik, uchylcie drzwi i pozostawcie ciasto w środku na 20 minut. Wyjmijcie i odstawcie. Ciasto musi uzyskać temperaturę pokojową. Następnie przykryjcie folią i wstawcie do lodówki na min. 6 godzin, najlepiej na całą noc.
Sernik udekorujcie ulubioną konfiturą, owocami lub czekoladą.
Smacznego!
Pyszny sernik:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzamy, pyszny! ;)
UsuńWygląda pięknie! Uwielbiam serniki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dzięki :)
Usuń