Były już pierogi z nadzieniem z buraków, tym razem postanowiliśmy odwrócić role :) Przepis miał swoją premierę w świątecznym wydaniu Szczecińskiego Magazynu Prestiż.
Składniki (ciasto):
- 1 szklanka i 2/3 mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- pasta buraczana
- woda, mąka (jeśli będzie potrzeba)
Składniki (pasta buraczana):
- 3-4 upieczone w skórze buraki (200’C, skropione olejem, 1-1,5 godziny)
- Woda (jak najmniej)
- 1 łyżka oliwy
Wrzućcie do blendera buraki,
dolewając odrobinę wody, zmiksujcie na gładką masę. Dodajcie oliwę,
wymieszajcie.
Składniki (farsz)
- 400 g upieczonej białej ryby (180’C, zawinięta w folii, sól pieprz, kapka oliwy, 20 minut)
- Skórka starta z połowy cytryny
- Skórka starta z połowy pomarańczy
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Garść posiekanej pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Zagniećcie ciasto. W misce
wymieszajcie ze sobą mąkę i sól. Zróbcie dziurę, dodajcie tam buraczaną pastę,
zagniećcie. Jeśli ciasto się klei,
dodajcie trochę mąki. A jeśli jest za twarde, dodajcie wody. Ciasto ma
odchodzić od ręki, być gładkie i sprężyste. Zawińcie je w folię spożywczą i
odłóżcie na ½ godziny.
Stolnicę obsypcie lekko mąką.
Rozwałkujcie ciasto, jak najcieniej. Wycinajcie koła szklanką. Na środek
wyłóżcie łyżeczką farsz rybny. Zlepcie pierogi. Możecie użyć do tego widelca.
Zagotujcie w dużym garnku wodę, posólcie. Wrzućcie pierogi do wrzątku,
poczekajcie aż wypłyną, wyjmijcie łyżką cedzakową. Smacznego!
Cudny kolor i na pewno smaczne.Bede robic na pewno.
OdpowiedzUsuń